Afbeelding

Is het repareren van witgoed een duurzame keuze?

Advertorial

Witgoed is voor veel mensen een dure aankoop. Mocht daar dus iets stuk aan gaan, dan is het helemaal geen gek idee om het eerst te laten repareren. Dit scheelt niet alleen geld, maar is ook een stuk duurzamer en milieuvriendelijker. Maar loont het eigenlijk altijd om een kapotte wasmachine of koelkast op te lappen? In dit artikel lees je welke factoren je moet afwegen als je nog twijfelt tussen witgoed reparatie en nieuwe aanschaf!

Zit er nog garantie op?

Controleer altijd eerst of er nog garantie op jouw witgoed zit. In Nederland geldt een wettelijk garantietermijn van twee jaar op witgoed. Heb je het apparaat dus korter dan twee jaar geleden nieuw gekocht, dan heb je sowieso recht op een reparatie of vervanging van het product.

Zelf repareren

Heb je geen garantie meer, dan kun je eerst zelf kijken of je het kan repareren. Soms blijkt het probleem namelijk heel simpel te zijn en kun je het zelf binnen no time oplossen met instructievideo’s op internet. Met de juiste zoektermen op Google en Youtube kom je meestal al een heel eind en apparaat-onderdelen zijn vaak te koop bij speciale onderdelenwinkels, op internet en bij fabrikanten. 

Laten repareren door een professional

Heb je geen tijd of zin om uit te zoeken hoe je je wasmachine, vaatwasser of koelkast moet repareren? Dan kun je het natuurlijk ook aan een professional overlaten. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat het allemaal goed gaat, aangezien een witgoed-reparateur weet wat hij doet. 

Repareren of vervangen?

In sommige gevallen loont het niet meer om witgoed te repareren als het stuk gegaan is. Als de reparatiekosten bijvoorbeeld erg hoog uitvallen, dan kun je beter gaan nadenken of een nieuw apparaat kopen een slimmer idee is. Stel dus dat het om een relatief oude wasmachine gaat met hoge reparatiekosten, dan kun je je afvragen hoe lang deze wasmachine nog mee zal gaan en of het uiteindelijk niet voordeliger is om gewoon een nieuwe te kopen. Fabrikanten zoals Whirlpool hebben dan ook een vuistregel opgesteld dat de reparatiekosten van een witgoedproduct niet hoger dan 70% van een nieuw witgoedproduct mag zijn.

Vervangen is soms duurzamer

De technologische ontwikkelingen om witgoed zuinig te maken, zijn in de afgelopen jaren flink vooruit gegaan. Dit is zeker in de huidige tijd interessant, aangezien de energieprijzen flink zijn gestegen en energie slurpende apparaten in huis een grote kostenpost zijn. Witgoed apparaten die al jaren geleden geproduceerd zijn met een oud energielabel B, C of D kun je wellicht beter vervangen door een nieuw en energiezuinig product, als er echt iets aan kapot is.

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant