Afbeelding

Wat te doen bij een daklekkage?

Advertorial

Een lekkage aan je dak is natuurlijk hartstikke vervelend. De oorzaak moet dan zo snel mogelijk aangepakt worden, want anders loop je kans dat er blijvende schade aan je woning is. Maar wat moet je eigenlijk precies doen als je ontdekt dat er een daklekkage is? Hieronder lees je het stappenplan!

1. Oorzaak lekkage opsporen

De eerste stap is de oorzaak van de lekkage opsporen. Als je een daklekkage hebt, dan komt er regenwater de woning binnen en zie je vaak een plasje water ergens liggen. Verder kun je ook vochtplekken op de muren en het plafond zien. Klim (indien mogelijk) op het dak om te kijken of er schade te zien is. Is de schade er inderdaad, dan is er inderdaad sprake van een daklekkage.

2. Maatregelen treffen

Druppelt het water naar binnen, dan kan dit schade veroorzaken aan je huis. Vang dit water op met een emmer en gebruik eventueel handdoeken om het vocht zoveel mogelijk op te nemen. In de meeste gevallen is het niet handig om zelf de lekkage proberen te verhelpen, want meestal maak je het alleen maar erger. Dit is zeker het geval wanneer je nog geen ervaring hebt in het repareren en verhelpen van daklekkages.

3. Dakdekker inschakelen

In plaats van zelf aan de slag gaan om de lekkage te verhelpen, kun je het beste een dakdekker inschakelen. Hij kan namelijk de schade aan het dak inventariseren en de lekkages zoveel mogelijk verder beperken. De meeste dakdekkers kunnen de schade snel (en soms zelfs ter plekke) verhelpen, waardoor er dus geen tijd verloren is. Een ervaren dakdekker gaat efficiënt te werk en kan een lekkage aan het dak hoogstwaarschijnlijk veel beter en sneller verhelpen dan jij. De meeste mensen hebben namelijk maar weinig verstand van het type dak en de bedekking en deze factoren kunnen ook een rol spelen in het vinden van de oorzaak van een lekkage. Sommige lekkages worden namelijk veroorzaakt door kleine scheurtjes ter grootte van een centimeter in het bitumen op het dak. Dit is voor een amateur moeilijk te zien, maar voor een professionele dakdekker niet. 

4: De daklekkage verhelpen

Als de oorzaak van de lekkage op het dak is gevonden, dan wordt het dak eerst schoongemaakt. Daarna wordt de schade hersteld. Vervolgens wordt er een controle gedaan of de schade ook echt verholpen is. Je kunt de dakdekker dan ook meteen vragen of hij het hele dak kan inspecteren, zodat de kans op een volgende lekkage kleiner wordt!

Uit de krant