Afbeelding

Waarom het belangrijk is om de schoorsteen te laten vegen!

Advertorial

Heeft jouw huis een schoorsteen? Dan moet je deze zo nu en dan schoonmaken. Kun je dit zelf niet, dan is het ook mogelijk om dit aan een professional over te laten. Het kan soms namelijk nogal een lastige klus zijn, aangezien sommige schoorstenen alleen via het dak schoon te maken zijn. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om de schoorsteen schoon te (laten) vegen? 

1. Risico op brand verminderen

De eerste reden waarom een schoorsteenveger inschakelen belangrijk is, is voor de brandveiligheid. Als je de schoorsteen gebruikt, dan komen er namelijk kleine deeltjes vrij dankzij de verbranding van kolen en hout. Deze stofjes stijgen omhoog via de schoorsteen naar buiten, maar er hecht zich ook een deel aan de wanden van de schoorsteen. Deze laag wordt ook wel creosoot genoemd en is zeer brandbaar. Als je de schoorsteen dus niet schoonveegt, dan kan het in brand vliegen.

2. Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging is een andere belangrijke reden waarom de schoorsteen schoonmaken belangrijk is. Bij de verbranding van hout of kolen komt er koolmonoxide vrij. Deze stof verlaat je woning normaliter via de schoorsteen, maar als deze verstopt is, dan gaat dit niet zo makkelijk. De koolmonoxide blijft dan in je woning hangen. Het gevolg kan dan zijn dat je ademhalingsproblemen krijgt en soms zelfs koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide kun je niet zien, ruiken of proeven, dus installeer voor de zekerheid een koolmonoxide-melder in huis. Deze geeft een seintje als er teveel koolmonoxide in de lucht hangt. 

3. Verzekering eist het soms

Je hebt al eerder gelezen dat een vuile schoorsteen de kans op brand vergroot. Heb je een brandverzekering, dan kun je een schadevergoeding krijgen van de verzekeraar. Maar wist je dat de verzekeraar soms de schade niet vergoedt als blijkt dat je de schoorsteen niet goed hebt schoongemaakt? Dit kan namelijk worden gezien als nalatigheid. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door om te kijken wat voor eisen jouw verzekeraar stelt. Een professionele schoorsteenveger zorgt ervoor dat je schoorsteen naar behoren proper wordt en tevens krijg je een veegbewijs mee. Deze kun je dan ook eventueel overhandigen aan de verzekeraar om te bewijzen dat de oorzaak van de brand in ieder geval niet aan een slechte schoonmaakbeurt ligt!

4. Minder schadelijke deeltjes in de lucht

Een schone schoorsteen betekent ook een schonere lucht. Als je dan de kachel gebruikt, dan stoot de schoorsteen ook minder schadelijke stofjes uit en dat heeft een positief effect op het milieu!

Uit de krant