Afbeelding

Veilig barbecueën tijdens de warme zomermaanden

Advertorial

De zomer breekt aan en dat betekent lange, lichte dagen, de zon en natuurlijk… de barbecue aansteken! Zodra het kan, worden de barbecues afgestoft en lekker aangestoken om eten op te bereiden. Er is tenslotte niets gezelligers dan samen met vrienden of familie rondom de barbecue te staan en te eten in de tuin. Toch moet je met barbecueën ook goed uitkijken voor brand of brandwonden. Benieuwd naar hoe je een barbecue veilig houdt deze zomer? We vertellen het je hieronder. 

Laat de barbecue buiten

Hoe logisch het ook klinkt: een barbecue moet je buiten gebruiken. Laat deze dan ook buiten staan, ook als er een fikse regenbui op komst. Een barbecue is gemaakt om buiten te staan en het is dan ook levensgevaarlijk om deze naar binnen te halen. Dit komt omdat een barbecue rook produceert wat een hoge concentratie koolmonoxide bevat. Koolmonoxide is hartstikke giftig, en wanneer je die rook binnen blijft houden kun je er ziek van worden en zelfs aan overlijden. Laat de barbecue dus altijd buiten, wat het weer ook doet.

Zet de barbecue op een veilige afstand

Voordat je de barbecue aansteekt is het belangrijk om deze op een juiste plek te plaatsen waar je veilig kunt barbecuen. Dat betekent dat de barbecue op een veilige afstand moet staan van schuttingen, heggen, tenten, tuinmeubels en ook niet vlak boven een boom met laaghangende takken en bladeren. Ook kun je beter niet op het balkon barbecue. De koolmonoxide kan worden ingeblazen en in de woning komen, ook bij de buren. Staat de barbecue aan? Verplaats deze dan niet meer.

Bescherm jezelf, de kinderen en je huisdier

Zorg dat jij, je kinderen en je huisdier(en) altijd op veilige afstand van de barbecue blijven. Ga niet met ontbloot bovenlijf boven een barbecue staan en draag geen schort dat makkelijk in brand kan vliegen. Zorg daarnaast altijd voor een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer zand.

Uit de krant