Afbeelding
Foto: Hypotheek4Starters

Hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviseur: wel of niet doen?

Advertorial

Het is niet verplicht een hypotheekadviseur in de arm te nemen wanneer je een huis wilt kopen. Deins je niet terug voor financiële termen? Weet je precies wat je wil en wat je hiervoor nodig hebt? Dan is een Execution Only hypotheek wellicht aan jou besteedt. Maar, een doe-het-zelf hypotheek is niet voor iedereen een juiste manier om een huis te kopen. Ben je benieuwd of je het zelf kan? Overweeg dan eens een vrijblijvend én gratis eerste gesprek met een hypotheekadviseur van Hypotheek4Starters zodat je weet of je het verder zelf kunt afhandelen. 

Hypotheekkosten besparen

Is het niet mooi meegenomen wanneer je de hypotheekadvieskosten van gemiddeld € 2.000,- kan besparen? Volgens hypotheekadviseur Rens kamer van Hypotheek4Starters verdien je de kosten van goed advies juist terug in de toekomst. “De besparing op korte termijn weegt vaak niet op tegen de besparing op lange termijn. Je sluit toch een impactvol product af. Doe je dit verkeerd en is er een mismatch, dan gooi je soms tienduizenden euro’s te veel weg.”

Voor een doe-het-zelf hypotheek moet je dus écht over de juiste financiële kennis beschikken. Om dit te bewijzen doe je een kennis- en ervaringstoets bij een hypotheekaanbieder. Slaag je niet? Dan krijg je het advies naar een hypotheekadviseur te stappen. Ondanks dat kun je alsnog een hypotheekaanvraag doen zonder hypotheekadviseur. Of dat verstandig is, betwijfelt Kamer. ‘De kennis- en ervaringstoets is toch een soort poortwachter voor het nemen van een groot financieel risico. Want, hoe eenvoudig je financiële situatie soms lijkt, sommige omstandigheden zijn nu eenmaal te precair voor een ‘leek’.”

Precaire situaties

Soms wijkt je situatie af van de standaard. Denk aan de volgende omstandigheden:

  • Je hebt een eigen onderneming
  • Je wilt zelf bouwen
  • Je koopt voor het eerst een huis
  • Je bent gescheiden
  • Je hebt werk waar je veel bonussen ontvangt
  • Er is sprake van erfpacht

Mocht je te maken hebben met situaties die niet overeenkomen met de norm, dan krijg je met verschillende regelingen en voorwaarden te maken. Zie je er onverhoopt één over het hoofd, dan kan je er in korte tijd financieel flink op achteruit gaan. Een goede hypotheekadviseur behoed je voor deze misstap. Kamer: “Het is onze taak om je met beide benen op de grond te houden wanneer je je blind staart op je droomhuis. Zo ontstaat er ruimte zodat je in alle rust goede keuzes kunt maken.”

!
Afbeelding
Gijs van Hall deel 2 Bol an 21 uur geleden
Afbeelding
PvdA Eemnes roept College op tot leiderschap en daadkracht Politiek 30 sep, 07:24
Afbeelding
BEL-Art toont de natuur van de Erfgooiers Cultureel 29 sep, 16:19
Afbeelding
Expositie Winnende Penselen Cultureel 29 sep, 14:34
Afbeelding
Deo et Arti brengt afwisselende Eenakteravond Cultureel 29 sep, 08:05
Afbeelding
Rouwcafé in het Brinkhuis Mensen 28 sep, 14:27
Afbeelding
Rondje Flevoland voor Oekraïense kinderen in Eemnes Algemeen 28 sep, 11:20

Uit de krant