Afbeelding

Efficiënt en sfeervol verwarmen

Advertorial

De temperatuur daalt steeds meer. Dat brengt ons in een dilemma. We willen de verwarming wel aan doen, maar tegelijkertijd proberen we zo min mogelijk gas en elektriciteit te gebruiken vanwege de torenhoge energie- en gasprijzen. Veel huishoudens hebben het zo lang mogelijk uitgesteld of de verwarming een paar graden lager gezet. We spraken Hille Beekhuis van Woonwarenhuis Nijhof over welke technische en sfeervolle producten nog meer kunnen bijdragen aan warmte in huis.

,,Warmte is een ruim begrip. Daar kan in de breedste zin van het woord invulling aan gegeven worden. Wil je de verwarming uit laten of lager zetten, dan zijn er allerlei technische en sfeervolle producten die jou toch goed warm houden. Die twee werelden brengen wij in onze winkel bij elkaar,” legt Hille uit.

Technische oplossingen

,,Allereerst zijn er verschillende apparaten die op een duurzame en efficiënte manier warmte creëren in je huis,” begint Hille. ,,Zo verwarmt een elektrische straalkachel heel gericht de ruimte waar je bent. Daar waar niemand is, hoeft namelijk niet verwarmd te worden. Deze straalkachels kun je eenvoudig van de ene naar de andere ruimte verplaatsen.”

Een infraroodpaneel verwarmt, net als een elektrische straalkachel, ook heel gericht met straalwarmte. ,,Het is daarom een goede keuze voor bijverwarming of als verwarming in kleine of heel goed geïsoleerde ruimtes. Vaak zijn dit decoratieve panelen die worden bevestigd aan muren of het plafond.”

,,Je kunt ook radiatorventilatoren plaatsen die de warmte van de radiator sneller verspreiden. Het wordt hierdoor sneller warm, waardoor de verwarming weer sneller uit kan. Hoewel je dus gebruikmaakt van radiatoren, is dit een efficiënte manier van verwarmen.” In deze snelle manier van comfortabel en duurzaam verwarmen is het merk SpeedComfort expert.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Warmte behouden

,,Is het inmiddels warm geworden in de ruimte waar je bent, dan zijn er verschillende producten die ervoor zorgen dat de warmte blijft waar hij hoort. Denk aan radiatorfolie die ervoor zorgt dat de warmte niet de muur in gaat, maar de ruimte in weerkaatst. Daarnaast zorgen tochtstrips ervoor dat warmte niet onder deuren door de ruimte uit gaat en dat kou niet de kamer in kan komen. Tot slot gaat warmte van verwarmingsbuizen niet verloren met buisisolatie eromheen,” vertelt Hille hoopvol.

Warme producten

Naast technische oplossingen, noemt Hille ook allerlei mooie en decoratieve producten die warmte in huis brengen. ,,Soms letterlijk en soms figuurlijk, doordat het knusheid en gezelligheid met zich meebrengt. Dat levert besparing op en geeft een goed gevoel.”

,,Zo houd je jezelf warm door onder een plaid te gaan liggen en lekkere, warme sokken aan te doen. Een vloerkleed voorkomt bovendien dat de koude vloer jouw voeten afkoelt en gordijnen hebben een isolerende werking, vooral bij grote raampartijen. Daarnaast heeft het Japanse merk SUBU sandalen die zelfs in de winter jouw voeten lekker warm houden. Dat weten Japanners natuurlijk als geen ander en dit merk brengt dat naar Europa toe.”

Er zijn ook allerlei decoratieve straalkachels die warmte en sfeer in huis brengen. ,,Deze zijn niet alleen praktisch en efficiënt, maar kleden een ruimte ook mooi aan. Zo hebben sommige een retro, vintage uiterlijk. Het geeft een knus gevoel,” voegt Hille toe.

,,Daarnaast zijn warmtekussens en -dekens tegenwoordig erg populair,” weet Hille te vertellen. Dit zijn kussens en dekens met een verwarmingselement erin, waardoor je lichaam heel gericht wordt verwarmd. ,,Het merk Fatboy heeft zelfs dekens die je als een soort jas aan kunt trekken. Er zitten knopen en lussen aan, waardoor je er helemaal in kunt verdwijnen.”

,,Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met materialen die koud of juist warm zijn,” waarschuwt Hille. ,, Zo koel je al snel af als je op een koude, leren bank neerploft. Stoffen bekleding, zoals teddy, is daarentegen veel warmer.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Inspiratie

Kortom, er zijn allerlei manieren waarop je duurzaam en efficiënt je huis verwarmt en bespaart op elektriciteit en gas. Hille geeft nog een tip: ,,Hier zitten ook leuke, warme Decembercadeaus tussen.”

,,Iedereen zal de problematiek herkennen. Bij Woonwarenhuis Nijhof worden zowel technische oplossingen als producten voor duurzaam en efficiënt verwarmen onder één dak gebracht. Om je te inspireren, hebben we hiervoor een warmteplein ingericht,” sluit Hille af.

Uit de krant