Afbeelding

Hoe maak je een goed lichtplan voor in huis?

Advertorial

Dat goede verlichting in huis belangrijk is voor de gehele sfeer, dat zullen de meeste mensen wel weten. Mooie verlichting is nu eenmaal heel bepalend voor de ambiance en heeft ook een grote invloed hoe wij een ruimte ervaren. Daarom mag hier soms best wat meer aandacht aan worden gegeven, het maakt je huis namelijk net wat meer af. Het is daarom zeker geen overbodige luxe om een lichtplan voor in huis te maken wanneer je gaat verhuizen of verbouwen. Dit lijkt misschien wat ingewikkeld maar dat is het zeker niet wanneer je je houdt aan een aantal stappen.

Stap 1: teken een plattegrond van de ruimte

Het allerbelangrijkste voor het maken van een goed lichtplan is het maken van een plattegrond van de ruimte. Teken goed waar bepaalde lichtpunten moeten komen of zijn en vergeet ook niet de ramen erin te tekenen. Probeer de ruimte zo goed mogelijk na te tekenen hoe die is of hoe het gaat worden. Denk ook na waar je meubels staan en waar je eventueel wat aan de muren hebt hangen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe hanglamp kopen voor een bepaalde plek, zorg dan ook dat dit qua elektra mogelijk is en neem dit mee in je tekening. De getekende plattegrond is de basis van je lichtplan, vanuit hier kun je verder.

Stap 2: bepaal de basisverlichting

Het eerste waar je over na gaat denken is de basisverlichting, dit is de verlichting die je als eerste aanzet wanneer je een ruimte binnen loopt. Dus denk dan vooral aan plafondlampen, wandlampen of inbouwspots en deze zijn o.a. verkrijgbaar bij LampenShopOnline. Ook is het voor de basisverlichting aan te raden om te werken met dimmers, op die manier is de sterkte van het licht ieder moment aan te passen. Daarnaast is het ook goed om verlichting uit te kiezen voor de basis met zo min mogelijk schaduweffect.

Stap 3: denk na over praktische verlichting

Ook praktische verlichting is zeker iets om mee te nemen in je lichtplan. Het woord praktisch lijkt wellicht wat ongezellig maar het is niet overbodig. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp boven de eettafel, een leeslamp naast de stoel of spotjes in de keuken voor een goed verlichte aanrecht tijdens het koken. Dit zijn allemaal voorbeelden van praktische verlichting waar je huis eigenlijk niet zonder kan.

Stap 4: voeg sfeer toe door sfeerverlichting

Een ruimte kan zeker niet zonder sfeerverlichting want het woord zegt het al, het brengt sfeer in huis. Deze verlichting hoeft niet zo heel functioneel te zijn, daar heb je de bovenstaande soorten verlichting al voor. Sfeerverlichting moet eigenlijk maar één ding doen en dat is sfeer brengen in de ruimte. Kies voor mooie wandspotjes waarmee je iets uitlicht of ga voor een toffe neonverlichting voor aan de wand. Naast warmte kan sfeerverlichting ook een bepaalde stijl die je in je interieur hebt versterken.

Een goed lichtplan maken is niet per se heel ingewikkeld, als je de belangrijkste stappen volgt dan heb je in een mum van tijd een compleet interieur inclusief mooie verlichting.

Uit de krant