Afbeelding

Originele outfit: combineer oud & nieuw!

Advertorial

De uitbreiding van onze communicatiemogelijkheden zorgt voor een bonte stoet aan outfits in het straatbeeld. Niemand is meer in een stijlcategorie te vangen omdat iedereen zo zijn eigen favorieten opsnort. Natuurlijk hangen er in de etalages nog altijd voorbeelden, maar minder dan ooit worden die gekopieerd. En bijna elk decennium uit de vorige eeuw is goed genoeg als retro- of vintage-invloed. Er is maar één paraplu mogelijk voor de huidige kledingtrend: combineren!

De vaste waarden in je garderobe

Het merk Daily Paper leent zich uitstekend als fundament van je garderobe. Het zijn basic maar stijlvolle hoodies, T-shirts, jassen en truien die je graag snel uit de stapel grist. Ook in de zomer, als je een hippe maar eenvoudige zwemshort bij een opvallend shirt wilt dragen, is dit merk een prima uitgangspunt. Vergelijk het maar met een trainer die als eerste zijn meest betrouwbare spelers op het wedstrijdformulier zet. 

Vleugje Flower Power erbij

Tot deze eeuw raakten bijvoorbeeld bell bottoms om de zoveel jaar in de mode, anno nu zijn ze tijdloos. De tand des tijds is dus overwonnen voor de hippie-achtige jeans met wijde pijpen. Onder een hoodie en met een paar skategympen loop je er eigentijds en toch comfortabel bij. Ook worden er wel laarzen onder gedragen om iets zakelijker voor de dag te komen, en een trenchcoat eroverheen. 

Jaren ‘90: flamboyant, sjofel, alles mag

De jaren ‘90 waren na de uitzichtloze jaren ‘80 (denk aan de punkslogan “no future”) een decennium van alles mag, niks moet. Er was weer welvaart, het muzikale aanbod was overweldigend divers en op straat liepen jongeren erbij alsof ze zomaar wat bij elkaar gescharreld hadden. Het zag er niettemin cool uit en fashionistas zien de nineties nog steeds als onuitputbare inspiratiebron. Zo is de houthakkersblouse een item dat iedereen wel in zijn kast heeft, maar zoek ook eens op de door Youp van ‘t Hek geïntroduceerde term lawaaiblouse

Diverse soorten retro-schoeisel

Een aantal schoenenmerken en -types zijn zo bekend dat we ze intussen iconisch mogen noemen. Nog altijd uitermate stylish en onverwoestbare items in de inloopkast. Vaak komt dit door beroemde muzikanten die ze dragen. Enkele schoolvoorbeelden:

  • Doc Martens boots, gedragen door bijvoorbeeld Eddie Vedder en Miley Cyrus
  • Converse Chuck Taylor All Stars, gedragen door Kurt Cobain en Slash
  • Chelsea boots oftewel Beatle boots, gedragen door The Beatles, The Rolling Stones en ook Richard Ashcroft van The Verve
  • Louboutins, gedragen door Jennifer Lopez die er zelfs een single aan wijdde

Uit de krant