Het herdenkingsmonument in Blaricum.
Het herdenkingsmonument in Blaricum. Foto: Peter van Rietschoten

Nationale herdenking in BEL-gemeenten

Algemeen

BEL - In de BEL-gemeenten vindt de nationale herdenking op vrijdag 4 mei op eigen wijze plaats. Er zijn stille tochten en de lokale burgemeester heet de aanwezigen welkom.

In Laren start de stille tocht vanaf de gedenksteen aan de Drift ter hoogte van de huisnummers 23 en 25. Om 19.18 uur houdt burgemeester Rinske Kruisinga op de Drift het openingswoord. De wandeling begint om 19.30 uur en voert via de Drift, Bij den Toren en Naarderstraat naar het monument op de Brink. Vanaf 19.50 uur is daar de herdenking en aansluitend twee minuten stilte en de kranslegging.

Blaricum

In Blaricum heeft de herdenking het thema 'Geef vrijheid door'. De stille tocht, voorafgegaan door een trommelaar van de MCC Laren, vertrekt om 19.15 uur vanaf de Sint Vituskerk aan de Kerklaan 17. De route gaat via Kerklaan, Fransepad, Dorpsstraat, Huizerweg en Achterom om vervolgens bij het monument in het Burgemeester Klarenbeekpark te eindigen. Na de bloemenhulde door de aanwezigen is er tot 21.00 uur koffie en thee in de tent.

Eemnes

De stille tocht naar het vrijheidsmonument aan het Plantsoen vertrekt om 19.40 uur vanaf De Hilt aan de Hasselaarlaan 1C. De burgemeester en wethouders, met direct daarachter schoolkinderen, leiden de tocht. Muzikale begeleiding is er van Drum- & Showband MCC. "Voor een goede orde bij het monument vragen wij u om u in cirkelvorm op te stellen, maar de doorgang vanaf het Plantsoen en de plaats vóór het monument vrij te houden voor het gemeentebestuur en de schoolkinderen", meldt de gemeente Eemnes. De kinderen leggen de officiële kransen en bloemstukken. Aansluitend aan de herdenking wordt om 20.30 uur in de kerk aan de Kerkstraat een gratis herdenkingsconcert verzorgd door Vocaal Ensemble Puur, onder leiding van Paul Snoek.

Uit de krant