Komt het Huis van Eemnes er wel of niet?
Komt het Huis van Eemnes er wel of niet? Foto: Vaessen BV

Huis van Eemnes: woord is aan de inwoners

Buurt / wijk

EEMNES - Bij elkaar 2.500 inwoners van Eemnes - 'een representatieve groep' volgens de gemeente - hebben een brief ontvangen met de vraag om mee te werken aan een draagvlakonderzoek van de gemeente over het Huis van Eemnes. Daarbij staan ook drie vragen.

De eerste vraag is of zij voor of tegen een Huis van Eemnes zijn als centrale ontmoetingsplaats met sporthal, bibliotheek en zalencomplex. De tweede vraag is of zij voor of tegen nieuwbouw zijn van dit pand op de Noordersingel en als laatste de vraag: Moet de gemeente stoppen of doorgaan met de ontwikkeling van het 'Huis' aan de Noordersingel, wetende dat stoppen de gemeente minimaal 2,5 miljoen euro gaat kosten.

Dit onderzoek door onderzoeksbureau Enneüs is een idee van de twee nieuwe collegepartijen, Dorpsbelang en PvdA. De lokale partij was altijd al kritisch, de sociaaldemocraten zijn dat na de verkiezingen 'geworden'. De uitslag van het onderzoek is bekend op 22 mei. Een week later, op 28 mei, wordt de uitslag van het onderzoek besproken tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering. Dan wordt ook een besluit genomen over de nieuwbouw van het Huis van Eemnes aan de Noordersingel.

In september 2013 kreeg de gemeente Eemnes opdracht van de gemeenteraad om de bibliotheek van Eemnes samen te voegen met De Hilt. Het doel was om één centrale ontmoetingsplaats te hebben waar inwoners terecht kunnen voor verschillende sport-, recreatie-, zorg-, educatie- en welzijnsactiviteiten. Ook was de inschatting dat met deze samenvoeging een flinke besparing mogelijk is.

In 2016 besloot de gemeenteraad om hier een nieuw gebouw voor te laten bouwen, in plaats van het verbouwen van het huidige sport- en ontmoetingscentrum De Hilt. Uiteindelijk viel de keuze om een 'Huis van Eemnes' te bouwen aan de Noordersingel. Het ontwerp van de nieuwbouw voor het Huis van Eemnes is inmiddels gereed en geaccordeerd. De bouwaanvraag - of wel omgevingsvergunning - is door de bouwer aangevraagd en wordt op dit moment beoordeeld. Bij groen licht kan de bouwer begin juli 2018 starten met de bouwactiviteiten.

De toekomstige gebruikers hebben meegewerkt aan de plannen en steunen deze. Toch is er onder een deel van de bevolking ook verzet tegen de nieuwbouw op deze locatie. Voordat de geplande nieuwbouw start, wil de gemeente de inwoners van Eemnes informeren over het plan en onderzoeken of er voldoende draagvlak voor is. Daarom deze drie vragen.

Uit de krant