Wimmy Hu deed ook dit jaar weer mee aan de Lock me Up-actie.
Wimmy Hu deed ook dit jaar weer mee aan de Lock me Up-actie. Foto's: Bob Awick

Larense Wimmy Hu (44) gezegend en dankbaar voor haar leven in Nederland

Mensen

LAREN - Wimmy Hu (44) is ambassadeur en initiatiefnemer van Free a Girl. Deze stichting zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen.

De Larense opende onlangs Restaurant CHA! aan de Naarderstraat, op de locatie waar ooit Ria en Evert decennialang Oud Laren runden. Hoewel gasten afgelopen week gewoon welkom waren (de opbrengst van het easy diner ging naar Free a Girl), lieten bekende Nederlanders en lokale helden zich daar twaalf uur lang vrijwillig opsluiten tijdens de Lock me Up-actie. Gewoon om te ervaren hoe het is om in een hokje van 2 bij 1 te moeten bivakkeren.

Ook Wimmy zat in een kooi. "Symbolisch, en als initiatiefnemer kun je niet achterblijven. Het is slechts een fractie van de werkelijkheid, maar het doet je stilstaan bij hoe gezegend je bent met je vrijheid en het feit dat ik in Nederland geboren ben. Als ik in China was geboren had ik niet mijn eigen keuze kunnen maken."

Ze bedacht in 2011 'Lock me up' na een reis naar India, waar ze oog in oog kwam te staan met angstige meisjes die voor seks misbruikt worden. "Dat beeld liet me niet los", zegt ze als ze er weer aan terugdenkt. Zelf dankt ze God op haar blote knieën dat ze als Chinees meisje in Nederland is geboren, omdat ze in dit Westerse land een eerlijke kans heeft gekregen en zichzelf mag zijn. Desalniettemin heeft ze het door haar traditionele opvoeding, het vertrek van haar moeder mét haar broer waardoor ze als vierjarige alleen met haar vader achterbleef en het krijgen van een stiefmoeder die haar als sloof gebruikte, niet gemakkelijk gehad. "Het was lastig en moeilijk, maar ik ben er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Ik voel me heel erg bevoorrecht en heb veel geluk gehad. Ik ben dankbaar voor het leven, ondanks alle ellende", zegt ze overtuigd.

Lees verder in de digitale editie

Giel Beelen maakte vanuit Laren zijn ochtendshow.

Uit de krant