Wielergezelschap Ben Hur. V.l.n.r.: Jan Hoijtink, Nicolai Gelissen, Peter Pistor, Huub Maas, Michiel Mommersteeg, Willem Jan Becker.
Wielergezelschap Ben Hur. V.l.n.r.: Jan Hoijtink, Nicolai Gelissen, Peter Pistor, Huub Maas, Michiel Mommersteeg, Willem Jan Becker. Foto: Bob Awick

Leden wielergezelschap Ben Hur fietsen dertig jaar wekelijks rondje

Sport

BLARICUM - Ze begonnen als jonge vaders die graag een avond wilde fietsen om daarna als mannen onder elkaar bij te praten. Dertig jaar later hebben de kinderen een eigen leven, maar fietsen de vaders van toen, sommige gepensioneerd, nog door. Elke donderdagavond een rondje van veertig kilometer of meer met een borrel in café d'Ouwe Tak als afsluiter. "We zijn nog lang niet uitgepraat", zegt lid van het eerste uur Willem Jan Becker.

Ben Hur, de naam is ontleend aan de film uit 1959 waarin Romeinse wagenrenners in de strijd elkaar uit het wiel rijden, is geen fietsclub, maar een wielergezelschap. Een belangrijk verschil, benadrukt Becker staand aan de toog van d'Ouwe Tak. "Fietsen is voor ons geen doel op zich. Het is het sociale aspect dat ons al die jaren bindt." In 1988 begon Becker, in het dagelijks leven fysiotherapeut, met twee andere vaders te fietsen. Het initiatief vond bijval bij meer mannen en al snel telde het fietsgezelschap dertien leden. Meer mensen haakten aan, maar gingen ook weer. Nu, dertig jaar later, bestaat de groep, net als in het begin, uit dertien leden en blijft het daar ook bij. "Zo is het goed", verklaart Becker. "Tijdens die groeispurt raakte Ben Hur de samenhang en zijn unieke karakter kwijt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant