Terras in Larense tuin.
Terras in Larense tuin. Foto: Beeld: Singer Laren

Samenwerkende regionale musea organiseren Erfgoedfestival

Cultureel

LAREN - Erfgoedinstellingen en musea bundelen van 31 mei tot 9 september hun krachten en vertellen samen het groene verhaal van de Gooi en Vechtstreek.

De natuur in de Gooi en Vechtstreek is al vele jaren een inspiratiebron. Het belang van de natuurlijke waarden en landschapsarchitectuur vindt zijn oorsprong in de 17de en 18de eeuw toen veel succesvolle kooplui langs de Vecht een buitenplaats bouwden waar ze in de zomer verbleven. Een fraai vormgegeven park of tuin hoorde bij dit buitenleven. Schilders, schrijvers en dichters vonden in de landelijk gelegen dorpjes, de heide en de plassen een aantrekkelijk thema.
Het festival belicht de vele facetten van het groene erfgoed in een publieksgericht programma vol met activiteiten en is aantrekkelijk voor jong en oud. Liefhebbers van cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen. Een rode draad in de programmering zijn de gratis Festival Tuin Talks: korte, inspirerende verhalen en lezingen vanuit groene invalshoeken, telkens op een andere festivallocatie. Voor families met kinderen is er een speciaal programma met tal van leuke activiteiten.

Begin juli verschijnt het Groen in Gooi & Vecht Doe-boek dat apart voor het festival is geschreven. Om de bezoekers te laten kennismaken met alle activiteiten van het Erfgoedfestival is er een Festival Paspoort. Met dit paspoort verzamelen bezoekers stickers bij deelnemende organisaties. Onder de volle, ingeleverde paspoorten worden prachtige prijzen verloot. Vanaf 31 mei is de programmabrochure met paspoort bij de deelnemende organisaties en VVV's gratis verkrijgbaar. Het gehele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl.

Uit de krant