Sahar Kader (tweede van links) met de juryleden en DKC-voorzitter Reggie van Berkel.
Sahar Kader (tweede van links) met de juryleden en DKC-voorzitter Reggie van Berkel. Foto: PR

Kader wint zowel jury- als publieksprijs 'Een Dijk van Kunst en Cultuur'

Cultureel

EEMNES - Kunstenares Sahar Kader heeft tijdens 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' zowel de publieks- als juryprijs gewonnen. "Dit is nog nooit gebeurd", zegt voorzitter Reggie van Berkel. "Dit betekent niet dat de overige vier genomineerden slecht zijn, zij zijn ook heel goed, maar er kan er maar één een prijs winnen."

Iedereen is gevallen voor de mooie schilderijen van Kader, die daarin de Arabische wereld laat zien. "Haar warme kleurgebruik en abstracte vormen dragen daar aan bij. Haar schildertechniek is origineel. Zo werkt ze met as en roet om haar beeld sterker te maken. Ook daar is ze volkomen in geslaagd", aldus Helen Schretlen namens de jurycommissie.

Echt gaaf
De winnares is door het dolle heen. "Een hele leuke verrassing, zo onverwacht. Ik ben superblij." Naast bloemen en een wisselbeker heeft ze ook een keramisch bord van Matthijs Hazewinkel - kunstenaar bij Kijkoor - gewonnen. "Echt een gaaf werk", zegt Kader.
Sahar deed in 2015 ook al mee aan de kunstroute. Reggie van Berkel herinnert zich nog dat ze heel bescheiden kwam vragen of ze hieraan wel mocht meedoen ("want ze was toch geen Eemnesser en woonde nog niet zo lang in Eemnes?"). Haar werk bleek zo goed dat ze mocht meedoen. Destijds viel ze buiten de prijzen, maar nu werd het werk van de in Irak geboren Sahar door de jury en het overgrote deel van de zeker 1.500 bezoekers enorm gewaardeerd. En dat terwijl ze van haar vader niet naar de kunstacademie mocht en een vak moest leren. Kader studeerde op hbo-niveau biologie en was lerares. "Ik kreeg zondag veel complimenten. Er zijn zo veel lieve en aardige mensen", besluit Kader, die sinds 2006 in Eemnes woont. Drie jaar eerder was ze vanuit Irak naar Nederland gevlucht.
De volgende 'Een Dijk van Kunst van Kunst en Cultuur' is in september 2020.

Uit de krant