Dan maar naar de provincie Utrecht meent de politieke meerderheid van Blaricum.
Dan maar naar de provincie Utrecht meent de politieke meerderheid van Blaricum. Foto: Bastiaan Miché

Gedeputeerde van provincie Utrecht wijst grenscorrectie niet direct af

Politiek

LAREN/BLARICUM - Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, zegt het voorstel voor een provinciegrenswijziging serieus te behandelen. "Onze ervaring is dat een provinciegrenswijziging een ingewikkeld proces is dat met alle betrokken partijen doorlopen moet worden", zegt zij.

Draagvlak vanuit de bevolking voor deze opmerkelijke move is één van vijf toetsingscriteria van het beleidskader gemeentelijke herindeling. Pennarts: "Als het gaat om een herindeling (fusie) is ons beleid dat er draagvlak moet zijn bij de betrokken gemeentebestuur(en). Het is een verantwoordelijkheid van het/de gemeentebestuur(en) om de inwoners erbij te betrekken." Geen directe afwijzing dus van Utrecht.

Glimlach
De Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek heeft met een glimlach kennisgenomen van de grote woorden en vergelijkingen die Laren en Blaricum gebruiken om de wens om uit te treden uit de provincie kracht bij te zetten. René Wiegel (VVD Blaricum) noemt de coalitiemotie een wethouders-onderonsje om Haarlem buitenspel te zetten.
Het door Laren en Blaricum geschetste doemscenario van gedwongen ontslagen bij de BEL Combinatie, waarin de gemeenten met Eemnes samenwerken, noemt Van der Hoek buitengewoon voorbarig. "En berust niet op feiten. De provincie Noord-Holland staat een goede samenwerking, óók als die over grenzen gaat, niet in de weg. Integendeel. Sterker nog, daar is ook onze inzet, het versterken van de bestuurskracht in de regio, op gericht. Het is goed te zien dat dit thema leeft in de regio. Dus, laten we het nieuwe landelijk beleidskader Herindeling, waar minister Ollongren aan werkt, afwachten, voordat we elkaar met dit soort kanonnen met losse flodders bestoken. Bovendien verbaast het mij dat partijen dit besluit nemen zonder hun inwoners te raadplegen. Ik vraag mij af bij wie dit in maart in het verkiezingsprogramma stond."

Lees verder in de digitale editie

Laren wil zelfstandig zijn en blijven.

Uit de krant