De woningoverval in Laren vond plaats op 16 april 2017.
De woningoverval in Laren vond plaats op 16 april 2017. Foto: Politie

Officier van justitie eist 12 en 9 jaar tegen overvallers van woningen in Laren en Blaricum

Algemeen

LAREN/BLARICUM - Twaalf en negen jaar heeft de officier van justitie vandaag tegen de twee hoofdverdachten van 19 en 20 jaar oud en beiden afkomstig uit Huizen geëist in de strafzaak van een groep jonge Huizer criminelen die - zoals het Openbaar Ministerie (OM) omschreef - 'huiveringwekkende' woningovervallen in Blaricum en Laren pleegden en betrokken waren bij een groot aantal inbraken.

Het OM houdt de groep verantwoordelijk voor onder meer een gewelddadige overval op 9 december 2016 in Blaricum aan de Hengeleer waarbij een 12-jarige bewoner onder bedreiging van een mes de sleutel van de kluis moest afgeven en die op 16 april 2017 in Laren waar de bewoners van een woning aan de St. Janstraat zwaar werden mishandeld.

Ongekend geweld
De officier van justitie noemt de rol van 19-jarige zeer ernstig omdat die leidend zou zijn geweest. Hij zou niets en niemand ontziend de feiten hebben gepleegd. "Er is ongekend geweld gebruikt en vooral ook nodeloos geweld", zei de officier.

Tijdens de zitting hield een van de slachtoffers van de woningoverval in Laren een indrukwekkende verklaring waarbij ze benoemde dat haar zoveel meer was afgenomen dan de kostbare spullen. Haar zoon wiens maat de overvallers heeft getipt is inmiddels verhuisd omdat hij er niet tegen kan om in het huis te zijn.

De twee verdachten die betrokkenheid bij de overval in Blaricum wordt verweten en minderjarig waren ten tijde van de overval worden volgens het jeugdrecht beoordeeld. Hun zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Tegen hen zijn celstraffen van vier en zes maanden en de 200 en 240 uur taakstraf geëist. Al eerder heeft justitie de man veroordeeld die ook binnen is geweest bij de woningoveral in Laren. Hij is tot zeven jaar veroordeeld. Hij is in beroep gegaan tegen zijn straf die zaak dient komende week in Leeuwarden.
Uitspraak 30 oktober.

Uit de krant