Afbeelding
Foto: Bob Awick

Blaricummer Klaas Vos (64) vreest: 'De ASB wordt een natuurstichting'

Natuur en Milieu

BLARICUM - Klaas Vos maakt zich grote zorgen over het beheer van de gronden van de Agrarische Stichting Blaricum (ASB): 'De ASB wordt een natuurstichting.'De ruilverkaveling ten behoeve van het gebied De Kampen is - na een proces van enkele jaren - uiteindelijk door de boeren omarmd.

 Met de kampen (weilanden) is dusdanig geschoven dat de helft van het gebied (gelegen tegen het Eemmeer aan) eigendom wordt van Staatsbosbeheer en ASB. Beide partijen dragen het beheer en onderhoud over aan Natuurmonumenten. De Kampen loopt vanaf de grens met de provincie Utrecht tot en met de A27. Vanuit Eemnes gezien ligt het gebied rechts van de snelweg tegen het Eemmeer aan. Het gebied is zo'n honderd hectare groot.

Pijnpunt
Het grote pijnpunt voor Blaricummer Klaas Vos (64), wiens boerderij aan de rand van De Kampen ligt, is het door Natuurmonumenten aangekondigde beheer van het 50 hectare grote gebied van Staatsbosbeheer én die bewuste ASB-gronden (30 hectare). "Want Natuurmonumenten wil daar een natuurgebied van maken en dat willen wij Blaricumse boeren niet." Vos benadrukt dat hij spreekt namens het overgrote deel van de boeren in Blaricum.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant