Arthur van Dijk.
Arthur van Dijk. (Foto: Provincie)

Arthur van Dijk opvolger van Johan Remkes

LAREN/BLARICUM - Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) dragen de heer Arthur van Dijk voor als commissaris van de Koning, bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat hebben zij vanmorgen besloten. Hij volgt Johan Remkes op, die zijn functie per 1 januari aanstaande neerlegt. Als Van Dijk op 7 januari 2019 wordt geïnstalleerd, is hij de zeventiende commissaris van Noord-Holland. Zijn benoeming is voor zes jaar.

PS vinden dat Van Dijk uitstekend past bij het profiel voor de nieuwe commissaris dat zij op 12 september jongstleden vaststelden. Daar ging een inwonersraadpleging aan vooraf waarbij Noord-Hollanders konden aangeven wat zij belangrijk vinden in hun toekomstige commissaris van de Koning (cvdK). PS hebben de uitkomsten hiervan gebruikt bij het maken van de profielschets voor de nieuwe cvdK. Daarin vragen PS om een gezaghebbend en integer bestuurder die de inwoners van alle regio's begrijpt. Een ruimdenkend en communicatief sterk persoon die zich met enthousiasme voor de provincie inzet.

Procedure
Om de werving van een nieuwe commissaris van de Koning te begeleiden is een vertrouwenscommissie ingesteld, die bestaat uit Statenleden van de elf fracties van PS. De vertrouwenscommissie verzorgde de beoordeling van kandidaten en ging met kandidaten in gesprek aan de hand van de profielschets. De opdracht van de vertrouwenscommissie was om de aanbeveling van Provinciale Staten voor te bereiden.

Arthur van Dijk is sinds 2013 Algemeen Voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Daarnaast is hij onder meer lid van de SER en van het dagelijks en algemeen bestuur van VNO-NCW. In het verleden was hij onder meer tien jaar wethouder van de gemeente Haarlemmermeer voor de VVD. Hij heeft een achtergrond bij de FIOD.

Meer berichten