Wethouder Sven Lankreijer.
Wethouder Sven Lankreijer. Foto: Bob Awick

Baatbelasting voor verduurzamen woningen

Natuur en Milieu

EEMNES - De gemeente Eemnes zet baatbelasting in als gunstig financieringsinstrument voor het verduurzamen van een particuliere woningen. Een proef met met maximaal tien huizen wordt gestart.

De voorwaarden voor het verkrijgen van een lening en het juist kunnen inzetten van de baatbelasting moeten worden nog wel worden vastgesteld.
De mogelijkheid om baatbelasting in te zetten is recent onderzocht door de Erasmus Universiteit, in opdracht van gemeente Laren. De uitkomsten tonen aan dat, onder bepaalde voorwaarden, het inzetten van baatbelasting een mogelijkheid is om verduurzaming van een woning te realiseren. Daarbij werd geadviseerd om een kleinschalige proef te doen.
Vooral het verduurzamen van een woning die voor 1995 is gebouwd, is een kostbare ingreep. Want naast het verduurzamen van de technische installaties, zoals het aanbrengen van een warmtepomp, is vaak verdere isolatie nodig. De investeringen hiervoor kunnen flink oplopen. Een belangrijke reden om het verduurzamen van het huis uit te stellen of deels uit te voeren.

Wat is de baatbelasting?
Baatbelasting wordt vanouds ingezet wanneer een eigenaar meer baat heeft bij een aangebrachte voorziening door de gemeente, bijvoorbeeld bij de aanleg van riolering in een buitengebied. Via de baatbelasting kan de gemeente de eigenaar de kosten voor deze aangelegde voorziening laten terugbetalen omdat de eigenaar als enige gebaat is bij de aanleg ervan. Nieuw is dat de baatbelasting nu wordt toegepast voor een gebouw-gebonden voorziening: de particuliere woning. De gemeente kan de investeringskosten van het verduurzamen van een particuliere woning via baatbelasting onder bepaalde voorwaarden mogelijk maken. De basisvoorwaarde is dat de baatbelasting in dit geval op verzoek van de woningeigenaar wordt opgelegd; het is dus vrijwillig. De lening is en blijft verbonden aan het gebouw, bij verkoop van de woning gaat de lening over naar de nieuwe eigenaar van de woning.

Proef met 10 woningen
De proef start met maximaal tien particuliere woningen. Het idee van het inzetten van baatbelasting komt van Tijmen Smit, voormalig wethouder in Laren. De afgelopen jaren werkten wethouders van gemeente Eemnes en Laren, met de portefeuilles financiën en duurzaamheid, nauw samen in het vinden van voorfinanciering voor particulieren die hun woningen willen verduurzamen. Wethouder Sven Lankreijer: "We maken het hiermee voor inwoners van Eemnes mogelijk om de verduurzamingsstappen die zij willen maken ook betaalbaar te houden."

Uit de krant