Afbeelding
Foto: Politie

Politie waarschuwt voor oplichtingspraktijken via Marktplaats en Whatsapp

Politie

LAREN/BLARICUM - De politie heeft de afgelopen dagen aan de lopende band meldingen van mensen gekregen, die naar aanleiding van een advertentie op Marktplaats stevig worden bedreigd door een 'koper'. "Deze persoon lijkt zich specifiek op mensen uit Laren en Blaricum te richten", aldus de politie.

"Voordat de bedreigingen beginnen, benadert de 'koper' u via WhatsApp. De koper probeert u te bewegen om via een betaallink 1 cent over te maken (om uw goede intenties te bevestigen). Deze link leidt naar een nepsite. Als u hierin trapt en inlogt bij uw bank, geeft u de 'koper' toegang tot uw rekening. Als u de betaling van 1 cent weigert, wordt de koper boos en beginnen de bedreigingen en intimidaties. Op die manier probeert de 'koper' u alsnog geld afhandig te maken."

Marktplaats is veilig om te gebruiken, zegt de politie, maar: "Let op wie er reageert op uw advertentie. Zodra een geïnteresseerde u vraagt om 1 eurocent te betalen via een link: geen antwoord meer geven, het nummer direct blokkeren en melding maken bij de politie."

Uit de krant