Gigantisch druk op de nieuwjaarsreceptie van Eemnes.
Gigantisch druk op de nieuwjaarsreceptie van Eemnes.

Burgemeester Roland van Benthem tegen Eemnessers: 'Leef bewust, kijk naar elkaar om'

EEMNES - Burgemeester Roland van Benthem sloot zojuist zijn nieuwjaarsspeech af met een belangrijke boodschap: "Leef bewust, kijk naar elkaar om. Kijk wat meer naar de balk in uw eigen ogen in plaats van naar de splinter in die van een ander. Leef in vrede met elkaar en probeer rechtvaardig door het leven te gaan. Dan wordt 2019 in alle opzichten gewoon een heel mooi jaar." Vervolgens toastte hij met de aanwezigen op een gezond, tevreden leven.

Verder meldde hij dat 4,2% van de kinderen in het rijke Eemnes toch in armoede moeten opgroeien. "Daar willen we proberen, binnen de grenzen van de wet, wat aan te doen. Geen kind hoort op te groeien in armoede in ons Eemnes." Ook opperde hij - om wie toch de behoefte heeft om op sociale media als Twitter en Facebook wat te mopperen ("op zich prima hoor") - voortaan voor elke negatieve tweet er ook een positieve tegenover zet. "Beetje meer balans, een beetje liever voor elkaar zijn."

Bouwprojecten
Gebouwd gaat er komend jaar ook. "We gaan aan de slag met een aantal belangrijke projecten, zoals de woningbouw op de locatie HinkStapSprong, project Zwaluw. Wat kan of moet er op de locatie van De Hilt komen, project Mees. De vernieuwing van de Wakkerendijk om die veiliger en stiller te maken. Projecten die we in goede samenspraak met onze inwoners willen doen, waarbij uiteindelijk de gemeenteraad het algemene belang tegen individuele wensen gaat afwegen. Soms gaat dat gewoon goed. Het project Eemhof is daar een voorbeeld van en eigenlijk is iedereen wel blij met wat er nu komt: een woonzorgvoorziening voor mensen met dementie. Mooi hoe het verpauperde winkelcentrum nu een nieuwe bestemming krijgt."

'Burgemeester van Benthem ijs en skeelerpark'
Trots is de burgervader op de mooie sportboulevard (met dansen, skaten, voetbal, tennis en de binnensport) als in september ook het Huis van Eemnes wordt geopend. Maar, er zijn nog meer wensen op sportgebied. "Wat beweegtuinen wellicht, er worden dit jaar wat speelplekken eindelijk opgeknapt en we gaan met de ijsclub in gesprek over het multifunctioneel gebruik van de ijsbaan." Hij benoemde de combinatie van skeeleren en een ijsbaan waarbij na enkele dagen vorst al geschaatst kan worden. Geen lelijk zwart asfalt, beloofde Van Benthem min of meer. "Dat asfalt kan in alle kleuren tegenwoordig. Ik zag in Lissabon een mooi roze straat. Ik heb de foto al aan de wethouders laten zien, maar gewoon groen kan ook. Nou misschien wordt het allemaal niks, maar je kunt toch altijd dromen van het 'Burgemeester van Benthem ijs en skeelerpark' natuurlijk", grapte Van Benthem. "We gaan onderzoeken wat er mogelijk is."

Bestuurlijk
Verder meldde Van Benthem dat Eemnes samen met Laren en Blaricum weer aan zet is om de bestuurlijke toekomst goed te regelen. "De focus ligt op de toekomst en dat betekent versterken van onze eigen organisatie, en samenwerken met die gemeenten die dat ook willen en die bij ons passen. Zo werken we goed samen met Huizen op het sociaal domein en dat blijven we doen. En als Eemnes delen we inhoudelijk al veel met Baarn en daar zien we volop kansen om als Eemnes intensiever samen te werken. Overigens ook als het gaat om het versterken van de BEL Combinatie, samenwerken zodat alle partners er sterker door worden. Kortom, we staan aan het begin van een jaar met positieve energie en volop kansen."

Wereldwinkel stopt
Een uitdaging ziet de burgemeester in de energietransitie. "We hebben al veel gerealiseerd, zoals recent nog de 19.000 zonnepanelen langs de A1. Maar ook de eerste lening aan een bedrijf voor verduurzaming, namelijk Drukkerij Image Team." En dank zij de vierde afvalbak zijn Eemnessers beter hun afval gaan scheiden. De doelstelling is weliswaar nog niet behaald, maar Eemnes is op de goede weg. En de huishoudens in Eemnes kunnen een cadeautje verwachten: een insectenhotel gemaakt door Sherpa. Slecht nieuws was er ook: de Wereldwinkel gaat stoppen. "Deels omdat veel producten al in de reguliere winkels te koop zijn, deels omdat u er toch te weinig kocht."

Meer berichten