Loco-burgemeester Anne-Marie Kennis bracht de nieuwjaarsspeech van de burgemeester.
Loco-burgemeester Anne-Marie Kennis bracht de nieuwjaarsspeech van de burgemeester. Foto: Yvonne Verburg

Burgemeester van Blaricum hoopt gesprek, ontmoeting, aandacht en respect voor elkaar

Algemeen

BLARICUM - In de Blaercom vindt op dit moment de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Blaricum plaats. De nieuwjaarsspeech van burgemeester Joan de Zwart-Bloch wordt voorgelezen door loco-burgemeester Anne-Marie Kennis. De burgemeester zelf is niet aanwezig in verband met een overlijden. Verder was er zang van Monique Rappa en haar muzikale trio Clous van Mechelen, Nol van Bennekom en Frans Meijer.

"We kunnen in ieder geval zeggen dat we bestuurlijk een jaar in beweging achter de rug hebben. Zo hadden we in maart gemeenteraadsverkiezingen. En met een nieuwe gemeenteraad en een wisseling in het college, kwam er ook een nieuwe griffier, Ralph de Vries", sprak de loco-burgemeester namens haar collega.

"Een belangrijk onderwerp dat ons de afgelopen jaren heeft bezig gehouden was de herindeling in de Gooi & Vechtstreek, die recent is beëindigd. Dat betekent duidelijkheid over hoe onze nabije toekomst eruit ziet, maar zeker niet dat we achterover kunnen leunen. Er is werk aan de winkel wat betreft het investeren in de BEL samenwerking en de samenwerking in de Regio Gooi & Vecht."

De burgermoeder noemt de sfeer en leefbaarheid in Blaricum belangrijke elementen die het dagelijkse bestaan in belangrijke mate bepalen. "Hoe dat eruit blijft zien, daar hebben we zelf grote invloed op, wij maken onze gemeenschap immers met elkaar. Studenten van de Hogeschool Amsterdam zijn deze periode in alle dorpsdelen bezig die kracht van onze gemeenschap in beeld te brengen, door u te vragen wat Blaricum voor u Blaricum maakt. Zodat we dat ook voor de toekomst kunnen borgen op een manier die aansluit op uw wensen."

Ook was er aandacht voor Blaricum Kunststad van 2018. Mooie activiteiten vonden plaatsen en (school)projecten zijn met succes uitgevoerd. "Kunst en cultuur is een verrijking van onze samenleving." Ook in 2019 staan er nog projecten op het programma zoals een kunstfietsroute en komt er een wedstrijd voor kunstenaars voor het ontwerpen van een nieuw gemeentelijk relatiegeschenk.

Verduurzamen
2018 gaat ook de boeken in als warm en droog. "We hadden de warmste zomer in drie eeuwen, met een overvloed aan zonneschijn en heel weinig regen. Doordat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen, warmt de aarde op. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan wil de overheid de CO2-uitstoot tot 2050 met 95% verminderen. Dat betekent dat wij niet stil kunnen blijven zitten. De gemeente Blaricum wil dan ook in 2030 - dat is al over elf jaar - de uitstoot van CO2 met 30% verminderen. Ook willen we bereiken dat tenminste 16% van het energieverbruik duurzaam wordt opgewekt. Hiervoor neemt de gemeente verschillende maatregelen zoals het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. Maar de gemeente kan deze ambities niet alleen waarmaken. Dat moeten we samen doen."

Voetgangersbrug
Verder blijft Blaricum zich verder ontwikkelen. Een nieuw verkeer- en vervoerplan helpt Blaricum de komende jaren duurzaam, veilig en leefbaar te houden. "En de Bijvanck en Bouwvenen krijgen de komende tien jaar een grote opknapbeurt om straks als kwalitatieve, duurzame wijken klaar te zijn voor de toekomst. Ook wordt binnenkort gestart met de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug die de Bijvanck met De Blaricummermeent verbindt zodat de bereikbaarheid wordt verbeterd. En dat is nodig omdat De Blaricummermeent ook gestaagd doorgroeit en de voltooiing van de wijk in zicht komt."

Kennis eindigde de burgemeesterspeech met de woorden "Ik hoop dat er weer veel mooie dingen op ons pad komen. U als inwoner bent heel belangrijk. Samen bepalen we hoe onze leefomgeving eruitziet en zorgen we ervoor dat de leefbaarheid van ons dorp gekoesterd wordt. Ik hoop dan ook dat het een jaar wordt met gesprek, ontmoeting, aandacht en respect voor elkaar."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant