De brandweer heeft verschillende deuren opengebroken.
De brandweer heeft verschillende deuren opengebroken. Foto: Bob Awick

Brandweer naar Wethouder Schönepad om koolmonoxide

Politie

BLARICUM - De brandweer is rond het middaguur uitgerukt naar het Wethouder Schönepad in de Bijvanck in verband met een melding van mensen die onwel waren geworden in de daar gevestigde tandartsenpraktijk.

Bij metingen bleek er een te hoog koolmonoxidegehalte aanwezig te zijn. Daarom is een aantal mensen nagekeken door een huisarts. Ook de ambulance is ter plaatse gekomen, maar hoefde niet te worden ingezet.

Opengebroken
Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak was heeft de brandweer in overleg met de politie en woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, eigenaar van de woningen er boven, een vijftal woningen opengebroken.

Het was niet duidelijk of hier bewoners aanwezig waren. In de woningen is geen koolmonoxide aangetroffen en de situatie is dus veilig voor bewoners om naar huis te gaan.

Lekje
Inmiddels heeft de woningcorporatie samen met een installateur gekeken wat de oorzaak van het probleem kon zijn. Dat is ook gevonden. In een stijgleiding van de rookgasafvoer blijkt een lekje te zitten.

Omdat koolmonoxide naar beneden zakt is het daarom terecht gekomen in de tandartsenpraktijk. De bewoners van de drie direct daarboven gelegen woningen mogen totdat dit lek is gerepareerd de cv daarom niet gebruiken.

Noodverwarming
Een woordvoerster van de woningbouwvereniging laat weten dat zij voor de komende nachten noodverwarming krijgen. Daarnaast krijgen zij, net als drie naastgelegen woningen een koolmonoxide-melder om er zeker van de te zijn dat ze veilig in de woning kunnen blijven. De deuren zijn voorzien van een noodsluiting.

Naast het repareren van het lek wordt binnenkort verder in het hele complex gekeken of alle leidingen in orde zijn. De woningcorporatie zal de bewoners hier verder over inlichten.

Uit de krant