De 'eigenzinnige' Jan van Katwijk.
De 'eigenzinnige' Jan van Katwijk. Foto: Bob Awick

Jan van Katwijk (69): 'Ben toch niet de DorpsBelanger die ik dacht te zijn'

Politiek

EEMNES - Als donderslag bij heldere hemel diende Jan van Katwijk vorige week per direct zijn ontslag in bij burgemeester Roland van Benthem. Waarom? "Ik ben toch niet de DorpsBelanger die ik dacht te zijn", valt Jan van Katwijk (69) met de deur in huis.

"Ik had het gewoon naar mijn zin en had 2018 afgesloten als een intensief leerjaar. Ik had ook een zeer plezierige samenwerking met het buitengewoon goede ambtenarenkorps, dat gepokt en gemazeld is. Heel fijn, ook omdat ik nieuw was op het gebied van ruimtelijke ordening."

Toch ging het mis met de bouwplannen voor de bouwvlek met nu nog De Hilt en basisschool Hink Stap Sprong. Dit plan was gecomponeerd in januari 2018 toen Van Katwijk nog niet als wethouder opereerde. Vorige maand deed hij er een DorpsBelang-sausje over, maar onvoldoende, volgens zijn fractie. "Ik merkte dat mijn plannen, die ik omstandig ging uitleggen, niet in de raad landden."

Verbeterpunt
Ook zijn eigen partij had vragen. In de ogen van zijn partijgenoten was het plan niet vernieuwend en zou Van Katwijk te veel naar zijn ambtenaren hebben geluisterd en te weinig eigen inbreng hebben toegevoegd. "Een verbeterpunt waartegen ik me niet zozeer heb verzet", zegt Van Katwijk. "Maar er was een andere toonzetting ontstaan. Mij werd gezegd: 'Als je maar weet dat we nee zeggen tegen het deelplan-Hink Stap Sprong'. De wethouder en de fractie zaten niet langer meer op dezelfde golflengte en de wethouder zette een streep door het plan met (dure) koopwoningen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant