De Larense zaalhockeydames hebben de Europese titel te pakken.
De Larense zaalhockeydames hebben de Europese titel te pakken. Foto: Koen Suyk

Zaalhockeydames Laren pakken Europese titel en schrijven historie

Sport

LAREN - De dames van Laren hebben zondagmiddag in Hamburg geschiedenis geschreven door als tweede Nederlandse ploeg ooit de Europese zaaltitel voor clubteams in de wacht te slepen. Laren won in de finale van de Europa Cup Zaal van het Russische Dinamo Elektrostal met 3-1, dankzij een hattrick van Maxime Kerstholt. De aanvalster kroonde zich met negen treffers tot topscorer van het toernooi.

Al vroeg in de finale nam het dit toernooi ijzersterke Elektrostal, met de weergaloze topscorer Svetlana Eroshina binnen de gelederen, de leiding dankzij een rake strafcorner in de vierde minuut van Varvara Makeeva. Laren toonde zich onverschrokken en nam hierna het initiatief in handen. Via Maxime Kerstholt werd een 0-1 achterstand nog voor rust omgebogen in een knappe 2-1 voorsprong.

Nadat ze op maat werd bediend door Lieke van Wijk schoof Kerstholt in de dertiende minuut op bekeken wijze de gelijkmaker langs de Russische doelvrouw. De bal schoot laag in de lange hoek tegen het net. Vier minuten later soleerde Kerstholt zich op indrukwekkende wijze langs twee Russische verdedigers en passeerde ze opnieuw met veel klasse Victoriia Aleksandrina. In het vervolg van de eerste helft was Elektrostal een paar keer, waaronder via een strafcorner, erg gevaarlijk. Maar keepster Karlijn Adank hield haar doel tot aan de rust schoon.

Hattrick Kerstholt
In de tweede helft toonde Maxime Kerstholt opnieuw haar topvorm en scoorde ze met nog zeven minuten op de klok ook de 3-1. Hierna besloot de Russische coach Svetlana Ivanova haar keepster van het veld te halen en te vervangen voor een extra veldspeelster. Laren kon een Russische aanvalsstorm verwachten, maar bleef uitstekend overeind en was zelfs in de counter via Lisanne de Lange dichtbij de 4-1.

In de slotminuten probeerde Elektrostal nog de aansluitingstreffer te forceren, maar de Larense defensie bleek zondag oppermachtig en de zege kwam geen moment meer in gevaar. Met de winst in de finale van de Europa Cup Zaal is Laren, na Den Bosch in 2013, de tweede Nederlandse damesploeg in de historie die zich kroont tot Europees zaalkampioen.