Beeld van de publiekscampagne.
Beeld van de publiekscampagne. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

Fors meer meldingen over mensen met verward gedrag

Zorg

LAREN - De forse toename van het aantal meldingen over mensen met verward gedrag in 't Gooi en de Vechtstreek baart de Gooise gemeenten zorgen. Zij starten daarom een publiekscampagne.

Het aantal meldingen bij de politie over mensen met verward gedrag steeg van 275 in 2011 tot 1135 vorig jaar. Het werkelijke aantal ligt hoger, beseft de Regio Gooi en Vechtstreek (Regio), omdat niet iedereen melding doet bij de politie. Andere instanties zijn hierbij niet meegenomen. Ook zijn er veel mensen met verward gedrag die geen overlast geven en waarover geen melding volgt.

Overigens, niet alleen in 't Gooi is dit een probleem. Landelijk is het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag in acht jaar tijd verdubbeld tot 90.000. Wel zijn er over één persoon vaak meerdere meldingen gedaan. 

Volgens de Regio is er een toename doordat de afgelopen jaren bij de politie veel aandacht voor verward gedrag is en de juiste registratie hiervan in de politiesystemen. Daarnaast is door landelijk beleid het aantal bedden bij GGZ-instellingen afgebouwd. Hierdoor zijn meer mensen met psychiatrische aandoeningen in de wijken komen wonen. Verward gedrag bij mensen is hierdoor zichtbaarder geworden. Ook is de samenleving complexer geworden en snel gedigitaliseerd. "Hierdoor zijn er steeds meer mensen die niet meer mee kunnen komen in de maatschappij."

De incidenten worden vaak steeds heftiger, meent de Regio. "Mensen kunnen om diverse redenen (tijdelijk) de grip op hun leven verliezen. Dit kan zich uiten in verward gedrag. Verschillende oorzaken kunnen hierbij een rol spelen, zoals dementie, verslaving, schulden, verlies van woning of baan." Benadrukt wordt dat de meeste mensen met verward gedrag geen psychiatrisch patiënt zijn en meestal geen gevaar of overlast veroorzaken.

Inwoners die zich zorgen maken om iemand, kunnen contact opnemen met hun gemeente. De gemeente adviseert en kan eventueel hulp inzetten. In het geval van een gevaarlijke of levensbedreigende situatie kunnen inwoners 112 bellen. Kijk op www.kijkjijomofkijkjijweg.nl voor meer tips, informatie en contactgegevens van de gemeenten. 

Uit de krant