Met een aed red je mensenlevens.
Met een aed red je mensenlevens. Foto: Hartstichting

Realisatie van Blaricums aed-netwerk hopelijk in najaar rond

Algemeen

BLARICUM - Een klein twintig mensen hebben aangegeven te willen deelnemen aan de werkgroep die aan de slag gaat om tot een sluitend aed-netwerk te komen. Binnen een paar weken gaat de werkgroep onder leiding van aed-beheerder Stan van start. "Wij zijn daar erg blij mee", meldt een woordvoerder van de gemeente Blaricum. "Want het is belangrijk dat het project door de inwoners wordt gedragen."

De gemeente ondersteunt in de aanschaf van een aed. Met de actie BuurtAED van Phillips en de Hartstichting kan met een korting van 1000 euro een aed met buitenkast aangeschaft worden. "Past de aed in het dekkingsplan dat gemaakt gaat worden met de werkgroep, dan draagt de gemeente maximaal 1.000 euro per apparaat bij. Dat betekent dat de inwoners via crowdfunding zelf zo'n 500 euro bij moeten dragen. Dat doen we om mensen bewust en verantwoordelijk te maken voor de aed."

Blaricum wil nog zo'n 40 à 50 mensen motiveren om deel te nemen als burgerhulpverlener voor een goed dekkend aed-netwerk. "De inschatting is dat er tussen de tien en twaalf aed-apparaten aanwezig moeten zijn in Blaricum die het mogelijk maken om iemand binnen zes minuten te kunnen helpen. De overlevingskans zonder aed-netwerk is veel geringer. Een ambulance doet er zo'n 10 à 12 minuten over om op locatie te komen. En door een dekkend aed-netwerk kunnen we echt mensenlevens redden", aldus de gemeentelijke woordvoerder.
Via het oproepsysteem kunnen burgerhulpverleners laten weten wanneer ze wel of niet bereikbaar zijn. Burgerhulpverleners worden opgeleid. De EHBO in Blaricum heeft al een aanbod gedaan om hierbij te ondersteunen. Blaricum hoopt in het najaar een dekkend netwerk te hebben. Meer informatie op www.hartslagnu.nl.

Uit de krant