De Brink op 28 juli 2014.
De Brink op 28 juli 2014. Foto: Gemeente Laren

'Afkoppelaars' Laren kunnen binnenkort rekening indienen

Algemeen

LAREN - "Laren Regenklaar heeft meer voeten in aarde dan ik zou willen", zegt wethouder Peter Calis (Larens Behoud). Maar hij heeft goed nieuws. De circa dertig bewoners die al maatregelen hebben genomen om hun regenafvoer af te koppelen, kunnen binnenkort hun rekening (tussen de 1.200 en 1.750 euro) bij de gemeente indienen.

Burgemeester en wethouders hebben namelijk recent een bedrag van 900.000 euro vrijgemaakt voor dit waterproject dat moet voorkomen dat Laren - zoals in 2014 gebeurde - blank komt te staan. In totaal gaat Laren Regenklaar twaalf miljoen euro kosten. Is de negen ton aan euro's toereikend? De wethouder verwacht van wel, maar hij zou het eerlijk gezegd prachtig vinden als hij eraan tekort zou komen. Dat zou namelijk betekenen dat de inwoners snel aan de slag gaan met het nemen van maatregelen om nieuwe schade aan het dorp te voorkomen. Van het beschikbaar gestelde bedrag worden ook extra mensen van buiten de organisatie aangetrokken die het project (afgerond in 2023/2024) gaan managen en uitvoeren. "We hebben te weinig handjes en vaardigheden in huis." Het echte werk - afkoppelen - zal door hoveniers en aannemers worden uitgevoerd, verwacht de wethouder.
In Laren komen vierduizend woningen voor afkoppelen in aanmerking; recentelijk is de ambtswoning afgekoppeld. Ondertussen zijn ook op diverse plekken, zoals op de Jan Hamdorfflaan, Veerweg en Graafland aparte kolken aangebracht waar de huizen op kunnen lozen zodat het water uiteindelijk in het zand wegvloeit. Ook zijn rioleringen aangepast en zijn bufferzones gerealiseerd, zoals het bergbassin onder de parkeerplaats bij Singer. Vooralsnog is de afkoppeling in Laren geen verplichting. "Als 70 tot 80% van de huiseigenaren vrijwillig meedoet, is het goed", aldus Calis.

Uit de krant