Inschrijvers 1 aprilgrap avond op pad met brandweer | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De oefening wordt nabesproken, ook met de 'slachtoffers'.
De oefening wordt nabesproken, ook met de 'slachtoffers'. (Foto: Bastiaan Miché)

Inschrijvers 1 aprilgrap avond op pad met brandweer

LAREN - De huisvesting in een Brandweervilla bleek een 1 aprilgrap, maar er kwamen twaalf serieuze aanmeldingen bij brandweer Laren. Drie van hen liepen een oefenavond mee.Voor slachtoffer spelen, slangen rollen en tot slot taart aansnijden.

De oefenavond van brandweerpost Laren had alle facetten van het brandweervak in zich: de actie, het samenwerken en de factor plezier. Vrijdagavond kreeg het 28 koppen tellende korps drie potentiële nieuwe brandweermannen mee om kennis te maken met het vrijwilligerswerk.

De brandweermannen in Laren zijn het erover eens: als je eenmaal de stap over de drempel hebt gezet en het brandweervirus heeft je getroffen, dan ga je niet meer weg. Dat blijkt, want er zitten tussen de vrijwilligers vele met een jarenlang dienstverband. Daarin schuilt ook het gevaar. "De kans is er dat over een jaar of vijf bijna de helft van het korps stopt", zegt postcoördinator Jeroen van den Brakel. Met een opleiding van twee jaar voor de boeg is het dus nu investeren in werven, beseffen ze ook in Laren.
Hun Brandweervilla-actie (een appartement bij de kazerne voor nieuwe vrijwilligers) trok de 20-jarige Jeroen Croonen uit Mijdrecht aan. "Ik wil graag bij de brandweer en ik wil uit huis, dus dit leek me een mooie combinatie", zegt hij enthousiast. Dat het een 1 aprilgrap betrof maakt de student integrale veiligheidskunde niks uit en hij ging in op de uitnodiging om een oefenavond mee te lopen.
Dat bestaat uit een kijkje achter de schermen en een introductie door Van den Brakel. Veel hoeft hij niet uit te leggen, want dankzij zijn studie weet Croonen een beetje wat hem te wachten staat. Dat geldt ook voor de andere 'sollicitanten' Frank Bobeldijk (25) uit Enkhuizen en de 17-jarige Niels van den Brink uit Houten. Bobeldijk was vrijwilliger in Enkhuizen, maar na inkrimping van het korps zoekt hij een andere plek om zijn hobby uit te voeren. "Ik loop al sinds mijn derde rond op kazernes en het blijft trekken." Van den Brink zat bij de jeugdbrandweer en wil nu vrijwilliger worden. De combinatie met een eigen appartement in de Brandweervilla leek hem ideaal.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>