Boa's Curtis  en Laura kennen ondertussen de hotspots in Laren.
Boa's Curtis en Laura kennen ondertussen de hotspots in Laren. (Foto's: JR)

Boa-zijn in Laren; een blik over hun schouder

LAREN - Laura (21) en Curtis (27) zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) bij de BEL Combinatie. Ze zijn vaak in Laren te vinden. Vroeger werd er veel gepraat en weinig bekeurd, maar dat is in Laren tegenwoordig wel anders.

"Ik ben op De Rijt al berucht", zegt Laura. "Daar wordt constant op het trottoir geparkeerd." Boa's bekeuren, verlenen hulp, sussen burenruzies en houden toezicht. Over het algemeen worden de twee gewaardeerd. Maar soms tonen de Laarders huftergedrag, wordt er gedreigd met advocaten en camerabeelden en lopen de emoties hoog op.

Nepwapen
Zo kreeg Curtis op klaarlichte dag op de Brink een wapen op zich gericht. Achteraf bleek het een nepwapen, maar het leek zodanig echt dat hij de meldkamer alarmeerde. Aanleiding was een staandehouding van een jongeman die met een fiets sjouwde die duidelijk op slot stond. "Deze persoon bleek een bekende van de jongen te zijn. In de auto vonden we later nog meer nepwapens", zegt Curtis.

Middelvinger
Ook Laura maakte een vervelend incident mee met een pakketbezorger die zij aansprak omdat hij midden op een oversteek geparkeerd stond. Toen zij hem mededeelde dat hij daarvoor een proces-verbaal kreeg, reed hij tegen haar been aan, noemde haar bitch en stak zijn middelvinger op. "Daarna heb ik hem staandegehouden en naar zijn identiteitsbewijs gevraagd. Toen hij die niet wilde geven, kwam de politie erbij." De man kreeg vervolgens drie bekeuringen van de boa en kon 600 euro aftikken. Kassa!

Een boa, afgestudeerd na een 3-jarige mbo 3-opleiding, mag strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden. "Bij diefstal mogen wij alleen op heterdaad aanhouden en dragen wij de verdachte zo snel mogelijk over aan de politie", zeggen de twee. Overigens komt de opbrengst van de uitgeschreven boetes niet in de kassa van de lokale overheid terecht. "Daar worden wij als gemeente niet rijker van. Vroeger ging een substantieel deel van de boetes naar de gemeente, nu 100% naar het Rijk", zegt wethouder Ton Stam, die overigens zelf - net als collega Peter Calis - in de blauwe zone bij het gemeentehuis op de bon is geslingerd. De gemeente betaalt de boa's uit eigen middelen.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten