Misdaadblogger Kok werd op 8 december 2016 bij seksclub Boccaccio in Laren doodgeschoten.
Misdaadblogger Kok werd op 8 december 2016 bij seksclub Boccaccio in Laren doodgeschoten. Foto: Bastiaan Miché

Schorsing van onderzoek naar in Laren vermoorde Martin Kok

Algemeen

door Anke Sprakel

LAREN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank Midden-Nederland verzocht het onderzoek naar de moord op Martin Kok intern over te dragen aan de rechtbank Amsterdam.De vijfde pro-formazitting in de strafzaak tegen de 26-jarige verdachte Achraf B, die medeplegen moord ten laste wordt gelegd, vond vorige week plaats.

De Utrechter wordt naast betrokkenheid bij de moord op Kok ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van liquidaties. Dit laatste onderzoek loopt al bij de rechtbank Amsterdam onder de naam Marengo, met als hoofdverdachte de voortvluchtige Ridouan Taghi. In totaal zitten er voor dat onderzoek elf mannen vast, waaronder Achraf B. De groep zou in de omgeving van Utrecht meerdere liquidaties en pogingen daartoe hebben uitgevoerd. Een daarvan is volgens justitie de moord op Martin Kok.

Vertraging
In het onderzoek naar de moord op Martin Kok is naast Achraf B. ook de Utrechter Zakaria A. verdachte geweest. Justitie trok zijn dagvaarding in, omdat het bewijs tegen hem vooralsnog onvoldoende is. A. zit ook vast voor het onderzoek Marengo.

De advocaat van B., Guy Weski, verzette zich tegen overdracht naar de rechtbank Amsterdam. De advocaat is bang dat als de strafzaak deel gaat uitmaken van een veel grootschaliger onderzoek, met meer verdachten en feiten, de strafzaak enorme vertraging zal oplopen.

Liquidatie
Misdaadblogger Martin Kok werd op 8 december 2016 op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio in Laren doodgeschoten terwijl hij in de auto zat. Eerder die avond overleefde hij, zonder dat hij dat wist, voor het hotel CitizenM in Amsterdam een liquidatiepoging. Kok maakte de laatste jaren veel vijanden met de ongecensureerde berichten die hij op zijn site Vlinderscrime.nl plaatste.

Verdachte Achraf B. kwam in beeld door de verklaringen van Anouar B., een Nederlander die in Marokko vastzit voor betrokkenheid bij een liquidatie in Marrakech in november 2017. Deze Anouar B. verklaarde dat de Utrechter hem had verteld dat hij de schutter van de liquidatie van Kok in Laren had aangestuurd.

DNA-materiaal
Bij huiszoeking vond de politie in de woning van de Utrechter meerdere versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy). Op een van de telefoons zat zijn DNA. Deze telefoon bewoog volgens justitie rond de moord een tijd lang met Kok mee. Justitie denkt in mei de telefoons te hebben uitgelezen, in de hoop dat er bruikbare informatie op staat.

Advocaat Weski vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. Volgens de raadsman moeten de verklaringen van de in Marokko gedetineerde Nederlander met zeer veel voorzichtigheid worden bekeken. De man zou onder dwang en mishandeling zijn verklaringen hebben afgelegd. Ook stelt de Nederlander dat hij Arabisch papieren moest ondertekenen, terwijl hij geen Arabisch kent.

Niet vrij
Het onderzoek naar de moord op Martin Kok is tot 10 mei geschorst. De rechtbank laat dan weten of het voorarrest van B. wordt opgeheven en of het onderzoek naar de moord op Martin Kok wordt doorverwezen naar de rechtbank Amsterdam. Mocht de rechtbank besluiten het voorarrest van B. op te heffen, dan komt B. niet vrij. Hij blijft vastzitten omdat hij ook verdachte is in het grootschalige liquidatieonderzoek Marengo.

Uit de krant