Er is van alles te doen en te zien in de BEL-gemeenten op Koningsdag | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Cabrio-ringsteken in Laren.
Cabrio-ringsteken in Laren. (Foto: Bob Awick)

Er is van alles te doen en te zien in de BEL-gemeenten op Koningsdag

BEL - Het Koningsdagprogramma van Oranje Vereniging Blaricum is in een nieuw jasje gehesen. In samenwerking met dorpshuis de Blaercom is er een totaal nieuwe opzet samengesteld. Oude tradities keren terug door een podium bij de Kruiskuil en ook de veiling maakt zijn rentree. Er worden tevens nieuwe activiteiten geïntroduceerd. Op de route van de Blaricummerie zijn verschillende activiteiten als livemuziek en demonstraties.

De Blaricummerie vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur: marktkramen in het dorpshart met braderie, kunst en cultureel. Het dorpshuis aan de Schoolstraat 3 is open tussen 09.00 tot 16.00 uur. Daar kan om 11.00 uur live het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort worden gevolgd. Natuurlijk is er koffie/thee met een Oranjesoes. Vanaf 12.00 uur is er een wijnproeverij: voor 5 euro genieten van drie bijzondere wijnen.

Helikoptervlucht
Wie Blaricum Dorp vanuit de lucht wil bekijken tijdens een spectaculaire helikoptervlucht kan tickets kopen via www.helikoptervlucht.nl/bestellen/koningsdag-blaricum of op de dag zelf aan de kassa. Met een tuktuk wordt een gratis pendeldienst aangeboden om een kijkje te nemen bij de helikoptervlucht of om een ticket te boeken. Halte: Fransepad/Kruiskuil.

Op diverse locaties is er livemuziek: bij de muziektent, hoek Dorpsstraat/Brinklaan en de Kruiskuil. Op het podium van de Kruiskuil vindt om 15.45 uur een veiling plaats. Heeft u nog ludieke items? Neem contact op met Paul Kaarsgaren (06-53656074).
De kindervrijmarkt vindt plaats tussen 8.30 en 14.00 uur in de Schoolstraat en de Torenlaan en - bij veel animo - op de Middenweg. Aan de Dorpsstraat wordt het kinderweitje (10.30 tot 14.00 uur) ingericht en kunnen de kleintjes koninklijke frutsels knutselen. Op het grasveld staan allerlei leuke kinderspelen en op de Huizerweg een klimtoren voor de waaghalzen.
Het volledige programma staat op www.oranjeverenigingblaricum.nl.

Laren
In Laren is het programma als altijd traditioneel, maar in 2019 ook vernieuwing. Dit jaar herleven de tijden van weleer nog weer meer. Begon afgelopen jaren de aubade op Koningsdag vanaf het bordes van de Prinsemarij, dit jaar zal dit als vanouds weer vanuit de Larense muziektent op de Brink voor de Sint Jansbasiliek zijn. De muziektent wordt opgebouwd op donderdag 25 april en zal tot 6 mei blijven staan. In de feestweek treden verschillende muziekverenigingen en ­gezelschappen op. "Een mooi begin van een hernieuwde feestweek", aldus Erwin van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité.
Na de aubade klinken de muzikale klanken van de Muziekvereniging Sint Jan weer over de Brink. Aansluitend vindt het ringsteken (met rijtuigen en sjezen, cabrio's, motoren en solexen) plaats op de Brink voor de Sint Jansbasiliek. Bij het ringsteken met rijtui­gen en sjezen wordt de Bart Krijnen-­wisseltrofee uitgereikt. Bart Krijnen (1925­-1997) was jarenlang betrokken bij de feestweek en - toen nog - Koninginnedag. De winnaar van het cabrio-ringsteken ontvangt de Ernst Wortel-wisseltrofee. De prijs is in 2018 ingesteld ter nagedachtenis van deze markante Laarder, die in 2017 is overleden en onder meer veertig jaar voorzitter was van het Oranjecomité en mede-organisator van de feestweek. De Larense kunstenares Marjolein Schiffers heeft de trofee ontworpen. Aanmelden voor het ringsteken kan ter plaatse en tot uiterlijk een half voor aanvang. De piekkiesmarkt voor de kinderen op het kermisterrein en de braderie door het hele dorp heen brengen weer veel levendigheid.

Eemnes
De Koningsdag-activiteiten in Eemnes vinden plaats op en rond de Wakkerendijk, Kerkstraat en het evenemententerrein. De jeugdmarkt-ruilbeurs is van 9.00 tot 13.00 uur, de Zwarte Markt begint om dezelfde tijd, maar duurt tot 16.00 uur. De aubade start om 09.30 uur bij Het Oude Raadhuis. Verder vindt tussen 10.00 en 20.00 uur het Straatfestival plaats, de kinderspelen tussen 10.00 en 12.00 uur, het simultaanschaken tussen 10.00 tot 13.00 uur en de toren beklimmen en abseilen kan tussen 10.00 en 15.00/15.30 uur. Bij 'de Chinees' op de Braadkamp vindt tussen 10.30 en 11.30 uur de solexrace plaats. Aansluitend is er de strijd om de Sterkste Man van Eemnes 2019 (tot 13.00 uur) en zijn er allerhande andere activiteiten. Op de Torenzicht begint om 13.15 uur de sjeeskeuring, aansluitend is er ringsteken en tonnetje steken (einde 16.15 uur). Voor het complete programma: https://feestcomite-eemnes.nl/koningsdag-programma/.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>