'De vlasschuur' van Liebermann trok veel bekijks.
'De vlasschuur' van Liebermann trok veel bekijks. Foto: Leo Janssen

Veertiende Atelierroute Laren succes

Cultureel

LAREN - De 14de editie van de Atelierroute Laren die het afgelopen weekend werd georganiseerd, heeft veel mensen op de been gebracht. Dat laat het bestuur weten.

Het startpunt, het Brinkhuis, werd druk bezocht. Bezoekers werden er door de gastvrouwen geïnformeerd. Zij die geen Art Magazine hadden ontvangen of die buiten het dorp woonden, kregen er alsnog een.

Vlasschuur
Veel belangstelling was er voor de kopie van het beroemde schilderij 'Flachsscheuer in Laren 1887' van de Duitse impressionist Max Liebermann in de huidige Vlasschuur aan de Ruiterweg 3 waar kunstenares Toinie van Schendel nu woont. De prachtige kopie dook onlangs op op een veiling in Oost-Duitsland. Het schilderij was alleen tijdens deze kunstroute te zien. Het werk is iconisch voor Laren, omdat de Duitse impressionist veel naar Laren kwam en onder meer via de schilder Albert Neuhuys toestemming kreeg om de vrouwen te mogen schilderen nadat de baas van de vlasschuur hem hier aanvankelijk geen toestemming voor had gegeven. Het origineel hangt in de Alte Nationalgalerie in Berlijn.
Van de exposanten kwamen veel positieve geluiden. Het weer was ideaal en de ateliers werden goed bezocht. Ook de verkoop ging goed. Annemarie Bitter op het Mauvezand meldde maar liefst twintig werken verkocht te hebben. Ook werden er verschillende opdrachten voor portretten besteld onder anderen bij Henni Haselaar-Moerman en Charlene van den Eng. Een grote toeloop was er ook bij hoofdsponsor Designa waar Paul de Lussanet op de Nieuweweg en Torenlaan de gastkunstenaar van deze atelierroute was.
Al met al alle reden voor het bestuur volgend jaar opnieuw een derde lustrum van het kunstzinnige evenement te organiseren.

Uit de krant