Joost Schaapherder (links) wordt wijkbrandweerman in Blaricum en Hans Schotsman in Laren.
Joost Schaapherder (links) wordt wijkbrandweerman in Blaricum en Hans Schotsman in Laren. (Foto: Bob Awick)

Brandweer Gooi en Vechtstreek introduceert wijkbrandweer

LAREN/BLARICUM - Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft vorige week woensdag de wijkbrandweermannen in de regio gepresenteerd. Joost Schaapherder wordt de wijkbrandweerman voor Blaricum en Hans Schotsman voor Laren. Beiden kunnen wekelijks vier uur tijd besteden aan werken in de wijk.

De brandweer richt zich steeds meer op preventie. Een brand voorkomen is nog altijd beter dan een brand blussen. Wijkbrandweermensen richten zich op brandpreventie, maar hoe gaan ze dat doen?

Brandveiligheid
Hans Schotsman: "We richten ons met name op ouderen en niet-zelfredzame mensen, maar iedereen is welkom om een wijkbrandweerman een vraag te stellen over brandveiligheid, want daar gaan we advies over geven. We kunnen op aanvraag woningchecks doen. Dat kunnen mensen zelf aanvragen, maar ook bijvoorbeeld wijkzorg. Dan gaan wij ter plekke kijken met een checklist en vertellen wat mensen kunnen doen om het thuis brandveiliger te maken. Dat is overigens veel meer dan alleen het ophangen van een rookmelder. Mensen zijn zich soms helemaal niet bewust van brandgevaar. Dat kan ook een kaarsje in de vensterbank zijn met nylon gordijnen. Of een goedkoop snoertje waarmee je je telefoon oplaadt. Dat is zo goedkoop omdat er geen beveiliging in zit tegen het blijven doorladen als je toestel vol is en dat kan een gevaarlijke situatie opleveren."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten