Frans Bierlaagh is druk met de voorbereidingen voor de processie.
Frans Bierlaagh is druk met de voorbereidingen voor de processie. Foto: Bob Awick

Frans Bierlaagh: 'Processie is geen folklore, maar devotie'

Algemeen

LAREN - Frans Bierlaagh (63) was als kind al betrokken bij de St. Jansprocessie. Tal van rollen vervulde hij, maar tegenwoordig is hij ceremoniemeester.

We hebben afgesproken in de basiliek aan de Brink. Frans Bierlaagh is er kind aan huis. Naast kerkvrijwilliger is hij ook lid van het boogcomité Klein Laren en al twintig jaar als ceremoniemeester nauw betrokken bij de processie. Zijn ouders hadden een bakkerswinkel in het pand aan de St. Janstraat waar nu het huidige ING-bankgebouw is gevestigd. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij hoe de erepoorten opgebouwd werden.

De belangstelling voor het katholieke geloof is hem dus met de paplepel ingegoten en door de decennia heen ook belangrijk geworden voor zijn sociale leven. Meelopen met de processie heeft hij - met uitzondering van enkele keren tijdens zijn tienerjaren toen hij zich juist afzette tegen de kerk ("ik ben ook puber geweest") - vrijwel altijd gedaan. En in de oorlogsjaren 1941 en 1944 waren het de Duitsers die de tocht niet lieten doorgaan. "Verder zijn we er altijd - weer of geen weer - op uitgetrokken. Het geloof geeft mij een stukje vreugde en een gevoel van saamhorigheid", zegt Bierlaagh.

De processie start zondag 23 juni om 11.00 uur vanuit de basiliek aan de Brink. Meer informatie op www.sintjansprocessie.nl.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant