Larens Behoud-raadslid Karel Loeff.
Larens Behoud-raadslid Karel Loeff. Foto: PR

Fractie Larens Behoud tegen verbreding van Lange Wijnen

Politiek

LAREN - De fractie van Larens Behoud (LB) is vooralsnog tegen de verbreding van de Lange Wijnen. Een bijzonder weggetje hoeft niet te worden opgeofferd aan een mogelijk intensievere verkeersbelasting in het dorp.

Raadslid Karel Loeff van Larens Behoud: "Onze fractie heeft kennis genomen van de berekeningen en aannames van toename aan verkeer, zoals opgesteld in opdracht van het college van burgemeester en wethouders. Wij zouden het liefst nu precieze metingen hebben, en dan opnieuw na oplevering van beide woningbouwcomplexen, en geen aannames zoals nu." Vooralsnog ziet LB geen reden om nu maatregelen te nemen. Daarnaast is LB uiterst bezorgd over een voorgenomen koppeling van de verbreding aan de voorwaarden van de eigenaar om landgoed Larenberg een betere toekomst te geven. "In onze ogen staat de bescherming, het behoud en beheer van dit unieke landgoed geheel los van eventuele opties om Larenberg meer rendabel te maken. Het gaat hier om een bijzondere historische buitenplaats, waarvoor eerst - met advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - een visie zal moeten worden opgesteld. Om zomaar een paar bouwkavels mogelijk te maken voor de verbreding van een bijzonder laantje aan de overkant van het landgoed is onacceptabel", aldus Loeff.

De 0-meting in het gebied rond de Drift en Rosa Spier Huis zou volgens de partij dit najaar gehouden kunnen worden. Dan is namelijk ook de brug over Rijksweg west weer voor auto's toegankelijk. Na de oplevering van het Rosa Spier Huis en Landgoed Steen & Bergh kan dan gemeten worden of en in hoeverre er sprake is van een situatie die om maatregelen vraagt. Loeff: "Het college is in haar brief aan de gemeenteraad ook niet heel uitgesproken over de noodzaak. Ze spreken over "niet ideaal". Dat er extra verkeer zou komen was te verwachten bij de goedkeuring van de plannen."

Uit de krant