Tijdens de inwijding van het drieluik.
Tijdens de inwijding van het drieluik. Foto: Leo Janssen

Johannes-icoon luidt Sint Jansfeest in

Algemeen

LAREN - Pastoor Jan Vriend heeft vanavond - tijdens de opening van het Sint Jansfeest in de basiliek - een monumentale icoon ingewijd. Het is een groot drieluik dat het leven van Johannes Doper, de schutspatroon van Laren, verbeeld. Het kunstwerk is gemaakt door de Eindhovense iconenschilder Geert Hüsstege.

Hüsstege is een bekende schilder van iconen en heeft een atelier en expositieruimte in Haaren (Noord-Brabant). Hij leidt momenteel de iconengalerie - van 16de-eeuwse tot hedendaagse iconen - die zijn grootvader ooit begon.

Voor de orthodoxe kerken, met name in Oost-Europa, zijn iconen als heilige verbeelding van het geloof kenmerkend voor de inrichting van de kerken en de religieuze beleving. Het zijn niet zomaar schilderingen van een heilig onderwerp. Zij herinneren er ons aan, dat God tastbaar onder ons aanwezig is. Iconen worden dan ook gewijd en worden zo zelf een heilig voorwerp, dat een wezenlijk deel uitmaakt van de geloofsverkondiging in de kerk. De traditie van iconen dateert al vanaf de 5de/6de eeuw. Ook het schilderen van iconen zelf wordt beschouwd als heilig, als een liturgische handeling. Het vraagt niet alleen een bijzondere techniek en inhoud van schilderen, maar vooral ook een houding van eerbied en meditatie. Er zijn verschillende 'scholen' onder de iconenschilders, waarvan de Russische en Griekse het meest bekend zijn.

Morgen om 11.00 uur begint de Sint jansprocessie.

Uit de krant