Foto: Bob Awick
Foto's

Genieten van tientallen VW Kevers in Laren

LAREN - Voor het vierde jaar op rij stond Laren - traditioneel tijdens de eerste zondag van augustus - in het teken van het Volkswagen Keverevenement. De vele belangstellenden troffen op Plein 1945 zo'n 200 Kevers, maar ook Volkswagen busjes, sportwagens en drie originele Herbie Kevers uit de Verenigde Staten.

Toen Lex van Garderen de gemeente Laren benaderde voor het houden van een evenement met Volkswagen Kevers op Plein 1945, kreeg hij twee data: het eerste weekend van augustus of het laatste weekend van november. "Dan is de keuze niet moeilijk, in november staan al deze auto's veilig opgeborgen."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Amersfoorter Van Garderen kwam op deze locatie, omdat hij vroeger als Hilversums Jongetje ieder jaar naar de kermis van Laren ging en de mogelijkheden die het plein biedt daarom al kende. En dus staan hier afgelopen zondag opnieuw vele Kevers, busjes en klassieke sportauto's die doen denken aan het Amerika uit de jaren '50 opgesteld op het grote plein. De oudste wagen stamt uit 1949.

Opvallend zijn met name de 'brilletjes' (zo ogen bij de oudere modellen de achterruiten, omdat men glas toen nog niet kon buigen). Maar wat met name opvalt is hoe goed onderhouden en hoe schoon de tentoongestelde vierwielers zijn. Ook (toevallige) bezoeker Wim de Graaff uit Bilthoven kijkt zijn ogen uit. "Er wordt hier in Laren veel georganiseerd. De vorige keer dat ik hier was, was er de Sint-Jansprocessie en nu weer dit. En de Kever was mijn eerste auto", aldus de nu 73-jarige. "Ik was 18, had net mijn rijbewijs en kocht een Kever voor 250 gulden. En toen ging ik met de auto met mijn verkering naar Den Haag, kwamen we zonder benzine en bracht ik haar veel te laat thuis. Ik geloof ook niet dat haar vader toen dat verhaal geloofde."

Duidelijk is dat het ons-kent-ons-sfeertje overheerst. Een groot deel van de aanwezige Volkswagenbezitters kent elkaar. Dat geldt ook voor Marcel Tijssen uit Barneveld. Trots staat hij naast zijn Kever uit 1975. "Een paar jaar terug maakten mijn vrouw en ik een rondrit met een Kever door Duitsland en toen wist ik dat ik er ook een wilde. Het is ook de auto uit mijn jeugd. Via Marktplaats heb ik deze toen gekocht, maar eigenlijk is deze wagen onbetaalbaar."

Zie hieronder nog verschillende foto's, gemaakt door Eduard Metz

Meer berichten