Foto: © Bastiaan Miché

Indiëherdenking in teken van 'In vrijheid kiezen'

REGIO - 'In vrijheid kiezen' is het landelijke thema van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, waaronder Nederlands-Indië. Vanmiddag werd hierbij stilgestaan op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

Sinds 1988 is er een jaarlijkse herdenking in Den Haag bij het monument aldaar. De Gooi en Vechtstreek staat pas enkele jaren gezamenlijk stil bij de capitulatie van Japan, waarmee een einde kwam aan de bezetting van Nederlands-Indië, nu exact 74 jaar geleden. 

Het comité Herdenking Nederlands-Indië voor Gooi & Vechtstreek verzorgde deze herdenking voor de vijfde keer. Namens de Gooise gemeenten voerde Freek Ossel, burgemeester van Wijdemeren, ditmaal het woord. Naast Ossel spraken nog drie anderen de aanwezigen toe. Tussendoor zongen het Moluks koor uit Huizen, zangers en een mannenkoor van het Apostolisch Genootschap Hilversum. Na de vlagceremonie en het Wilhelmus legden vertegenwoordigers van gemeenten en organisaties kransen. Namens de BEL-gemeenten waren Joan de Zwart-Bloch (Blaricum), wethouder Theo Reijn (Eemnes) en vanuit Laren gemeentesecretaris Garmt Kolhorn aanwezig.

 

 

Meer berichten