Jacob Eek (l) in 2000 samen met Vincent Pandelaar.
Jacob Eek (l) in 2000 samen met Vincent Pandelaar. (Foto: HDT)

Schaakkampioen Jacob Eek: 'Ik zoek spelers die me kunnen uitdagen'

EEMNES - Het Dikke Torentje (HDT) is al meer dan veertig jaar een mooie en gezellige schaakvereniging voor jong en oud in Eemnes. De senioren spelen in- en extern in diverse competities en er zijn leden die regelmatig en ook met succes meedoen aan internationale toernooien. De jeugdafdeling van HDT staat dankzij de grote inzet van Joop Engel, Ron Flink en Frits Roskamp er erg goed voor en vormt een mooie kweekvijver voor de seniorenafdeling van de club.

Topspeler Jacob Eek is een voorbeeld van een jeugdlid dat ooit succesvol doorstroomde naar de senioren. Van de veertig schaakseizoenen werd Eek maar liefst vijftien maal kampioen en dat terwijl hij pas in 1982 doorstroomde naar de senioren. In de historie van de club kwam geen enkele andere speler ook maar in de buurt van dit getal. Een schitterende prestatie dus, maar Jacob kan dit op zijn eigen nuchtere manier verklaren: "Vijftien maal was er geen betere schaker op de club, dus werd ik vijftien maal kampioen."

Doorzetter
Hoe jonger een schaker begint, hoe beter hij kan worden, is de algemene opvatting. Eek leerde pas schaken met 16 jaar en dat is knap laat. Toch ontwikkelde Jacob zich tot een gevreesd schaakspeler en dat heeft hij onder meer te danken aan zijn grote inzet en doorzettingsvermogen. Eek: "Toen ik een jaar of 20 was heb ik me intensief bezig gehouden met eindspelstudies en dat betaalt zich nu uit." De Eemnesser Jacob is nog lang niet verzadigd door de grote successen, want hij is van plan om nog vaker kampioen te worden. Daarbij wil hij graag de concurrentie aangaan met nieuwe leden, want die zijn altijd zeer welkom bij HDT. "Hoe meer goede schakers, hoe beter. Ik zoek spelers die me kunnen uitdagen."

Promotie
Voor de promotie van zijn schaakclub is Eek altijd bereid om mee te werken aan opmerkelijke fotoshoots. Zo liet hij zich bij de Witte Bergen ooit verkleden als schakende arabier met waterpijp en ging hij later met schaakbord en al te water om aandacht te vragen voor zijn mooie schaakvereniging. "HDT is een ontzettend gezellige club waar ook gepresteerd kan worden. Schaken is een prachtige sport die je geest soepel en lenig houdt."

Start competitie
Op 5 september aanstaande start de nieuwe interne schaakcompetitie en wie nieuwsgierig is geworden kan op vrijwel iedere donderdagavond een kijkje nemen in Grand Café Eemland aan de Laarderweg 74 te Eemnes. Informatie kan ook worden ingewonnen via secretaris.hdt@gmail.com.


 

Meer berichten