DorpsBelang-fractievoorzitter Jan de Zeeuw.
DorpsBelang-fractievoorzitter Jan de Zeeuw. Foto: Bob Awick

DB wil verklaring van burgemeester

Algemeen

EEMNES - DorpsBelang (DB) houdt burgemeester Roland van Benthem verantwoordelijk voor het tekort van 1,1 miljoen euro voor het Huis van Eemnes (HvE). "Wij zijn volledig verrast, en met ons de hele raad. Wij voelen ons te kakken gezet", zegt Jan de Zeeuw, fractievoorzitter DorpsBelang.

Zijn partij was absoluut geen voorstander van het HvE. "Wij wilden de risico's weten en hebben altijd gezegd dat er niet goed gerekend is, maar we zijn uiteindelijk akkoord gegaan. Volledig verrast zijn we nu wel, want in april jongstleden hebben we nog een schrijven gekregen waarin expliciet vermeld staat dat de realisatie van het HvE binnen de begroting valt. Ook tijdens de behandeling van de Kadernota is er geen woord over gerept. En nu is het: teken even bij het kruisje. Ik ben benieuwd wat de andere fracties hiervan vinden."
DB zal naar het college echter geen langs neus maken. "Wel zal ik de burgemeester, want hij is op dit dossier de verantwoordelijke man, opnieuw om een financiële onderbouwing vragen." De Zeeuw realiseert zich ook dat er geen weg terug is. "Het geld is mogelijk al uitgegeven, maar hier is het principe van zorgvuldigheid niet gehanteerd. De volgende generatie kan hiervoor opdraaien." DB komt op 29 augustus bij elkaar. De discussie gaat dan verder op 9 september tijdens de commissievergadering, en op 23 september komt de gemeenteraad aan het woord.

 

Uit de krant