Twee jaar na het Dorpsdiner staat de Blaricumse akker volop in bloei zien imkers Jan Goedkoop en Piet Broeksteeg.
Twee jaar na het Dorpsdiner staat de Blaricumse akker volop in bloei zien imkers Jan Goedkoop en Piet Broeksteeg. Foto: Bob Awick

Bloemrijke akker Blaricum staat twee jaar na het Dorpsdiner volop in bloei

Algemeen

BLARICUM - Imkervereniging Blaricum kreeg van de Rotaryclub een donatie voor bloemenzaad. Twee jaar later staat de bloemrijke akker er prachtig bij. "We maakten ons zorgen", geeft imker Piet Broeksteeg eerlijk toe. "We zagen vorige zomer nauwelijks bloemen op onze akker. Waarschijnlijk was de zomer van 2018 te warm en te droog." Hij maakt een weids gebaar. "Gelukkig is het helemaal goed gekomen, want kijk nu eens! Wat een bloemenpracht en overal vliegen onze bijen."

De Imkervereniging in Blaricum wilde graag experimenteren met het inzaaien van bloemrijk grasland met het idee dat na één keer inzaaien de bloemenweide zichzelf in stand zou houden. Een milieu- en bijenvriendelijk initiatief dat de Rotaryclub in Blaricum twee jaar geleden heeft gesteund met een deel van de opbrengsten van het traditionele Dorpsdiner. "Wandelaars en fietsers, maar zeker ook de bijen, zouden in de zomer van 2018 van de bloemenweide kunnen genieten", voorspelde Broeksteeg, voorzitter van de imkervereniging bij die gelegenheid in deze krant.

Niet gelukt
"Dat is niet gelukt", zegt hij nu. "Door de droogte zijn de bloemen vorig jaar niet opgekomen. Hoewel de leverancier van het zaadmengsel ons had gewaarschuwd dat het een jaar kon duren voordat er bloemen zouden zijn, maakten we ons toch zorgen. Ik was echt opgelucht toen ik dit voorjaar de eerste plantjes zag verschijnen. Sinds mei staat de akker volop in bloei en is het hier een waar bijenparadijs. Als je goed luistert, hoor je de bijen en hommels tussen de bloemen gonzen."

Lees verder in de digitale editie

Piet Broeksteeg in 2017 bij de pas geëgde akker.

Uit de krant