Calis meest voorkomende achternaam in Laren | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Carin van den Berg

Calis meest voorkomende achternaam in Laren

LAREN - De achternaam Calis komt het meest voor in Laren. Dat heeft Places Nieuws onderzocht aan de hand van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De Larense achternamen lijken hun oorsprong te vinden in de Franse taal.

Calis is een zeldzame achternaam in Nederland en de herkomst lijkt onduidelijk. Het is aangetoond dat in 1282 een aantal Calisen zich heeft gevestigd rond Roeselare, dit was toen een plaats in de zuidelijke Nederlanden. Het lijkt een achternaam die zijn herkomst vindt in de Franse taal, maar ook dit is niet zeker.

Metonymische achternamen
Metonymische achternamen zijn namen die zijn afgeleid van soorten. Bijvoorbeeld Brood voor een bakker en Hamer voor een timmerman. Ook in de top 20 meest voorkomende achternamen van Laren komen een aantal metonymische namen voor. Op plek 2 staat Vos. Deze achternaam kan duiden op de bijnaam van een jager of een bijnaam voor een persoon die zo rood of zo sluw als een vos was. De achternaam Leeuw doet denken aan de Friese voornaam Lieuwe, wat lijkt op lief. Daarnaast kan deze naam ook geïnterpreteerd worden als zo sterk als een leeuw.

Franse namen
Naast dat de achternaam Calis zijn oorsprong lijkt te vinden in de Franse taal, vindt ook de achternaam Bon hier zijn oorsprong. Bon kan verworden naar Lebon. Hierbij duidt 'Le' op het lidwoord wat 'de' betekent. Bon betekent goed, waarmee deze naam het Franse equivalent is van het Nederlandse 'de Goede'.

Top 20 meest voorkomende achternamen Laren
Dit is de top 20 van meest voorkomende achternamen in Laren. Staat die van jou erbij? 1. Calis, 2. Vos, 3. Boer, 4. Brink, 5. Bus, 6. Groot, 7. Jong, 8. Leeuw, 9. Dijk, 10. Vries, 11. Bakker, 12. Majoor, 13. Bon, 14. Kok, 15. Bouwman, 16. Smit, 17. Wiegers, 18. Wit, 19. Bos, 20. Brouwer.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>