Afbeelding
Foto: Amaris

Amaris wil stoppen met leveren huishoudelijke hulp in Gooi en Vechtstreek

Zorg

BEL - De Gooise gemeenten zijn door Amaris Zorggroep onaangenaam verrast met de mededeling dat de zorggigant de bestaande overeenkomst huishoudelijke hulp voor de einddatum hiervan - op 31 december 2020- wil beëindigen. Tzorg zou deze klus weliswaar willen overnemen, maar dan moet het wel groen licht krijgen van die gemeenten.

Amaris wil stoppen met het leveren van de huishoudelijke hulp in deze regio, omdat - aldus wethouder Karin Walters van zorg en welzijn - omdat zij zich vooral gaat richten op complexe zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg en de Zorgverzekeringswet. In principe echter kan Amaris, zolang het contract 'huishoudelijke hulp' loopt, deze niet eenzijdig beëindigen. Ook kan Amaris niet zonder meer de opdracht bij een andere partij (Tzorg) neerleggen. Uiteindelijk bepalen de Gooise gemeenten namelijk - om zo een goede kwaliteit en zorgcontinuïteit voor de inwoners te kunnen garanderen - wie de hulp levert.

Het is nu aan Amaris om voor oktober een formele opzegging naar de Gooise gemeenten (Regio) toe te sturen. Tzorg moet zich bovendien voor de huishoudelijke hulp inschrijven. De Regio beoordeelt deze inschrijving en biedt Tzorg bij een positieve beoordeling een voorlopige toelating toe. Wel kunnen anderen partijen in die periode bezwaar indienen. Wanneer er geen bezwaren volgen, krijgt Tzorg een overeenkomst aangeboden.

Na contractering van Tzorg wordt de overdracht van inwoners uit de Gooi en Vechtstreek van Amaris naar Tzorg georganiseerd. Het personeel van Amaris verhuist mee naar Tzorg. "Op dit moment is geen enkele stap van bovenstaande processtappen uitgevoerd", aldus Walters. "Formeel is er geen sprake van een opgezegde overeenkomst. Ook is er (nog) geen sprake van een nieuwe organisatie die in onze regio toetreedt."

Walters is niet blij met de manier waarop Amaris de aankondiging heeft gecommuniceerd met de gemeenten, inwoners én medewerkers. "Dit is tegen de met elkaar gemaakte afspraken in en loopt vooruit op de stappen die hier formeel voor gezet moeten worden." (...) "De hulp aan inwoners wordt gecontinueerd. Hier treden geen veranderingen in op."

Uit de krant