'Ik wil graag dat de foto iets van mij laat zien en een verhaal', vertelt de geboren Zeeuwse Madelijne Kool.
'Ik wil graag dat de foto iets van mij laat zien en een verhaal', vertelt de geboren Zeeuwse Madelijne Kool. (Foto: Bob Awick)

Kool: 'Zo langzamerhand durf ik nu wel te zeggen dat ik cabaretière ben'

LAREN - Madelijne Kool woont in Laren en is cabaretière. Op 4 april 2020 gaat ze in première in Singer Laren met haar show 'We moeten ergens beginnen'.

Madelijne Kool is opgegroeid in 's-Gravenpolder in Zeeland, maar heeft altijd in de 'grote stad' willen wonen. Op haar 16de komt ze in de weekeindes naar Hilversum voor Club Veronica, om zich na een studie in Leiden en Amsterdam te settelen in Laren, waar ze in Singer haar eerste show speelt. "Dit maakt me gelukkig", is haar constatering na afloop en ze richt zich volledig op cabaret en kleinkunst. Met succes, want ze wint de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs op het Utrechts Kleinkunst Festival 2019 en volgend jaar tourt ze door het land met haar vijfde show.

Kool vraagt even de tijd van de fotograaf van dienst in haar zoektocht naar beeld dat past bij dit artikel. Op verschillende locaties rond het Singer worden plaatjes geschoten, maar niet tot tevredenheid van de nu in Laren wonende cabaretière. Uiteindelijk kan een foto voor het theater op haar goedkeuring rekenen.
"Ik houd van concepten", zegt ze later. "Niet zomaar een meisje op een bankje; ik wil graag dat de foto iets van mij laat zien en een verhaal vertelt." Het is haar achtergrond in de reclamebranche, waarin zij na een studie communicatiewetenschappen en politicologie heeft gewerkt, die opborrelt. Het reclamebureau Groen & Kool is nog altijd gevestigd in Laren. "Reclamemensen denken altijd conceptueel en ik ben niet anders", legt ze uit. "Ze zijn ook gebonden aan harde randvoorwaarden. In de kleinkunst hoef ik daar geen rekening meer mee te houden. Ik kan nu in alle vrijheid grenzenloos creëren. Dat is een van de aspecten van dit vak waar ik het meest blij van word."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten