De 87-jarige Ria samen met koe Merel.
De 87-jarige Ria samen met koe Merel. (Foto: Mirjam Oudhuizen)

Hartenwens van Ria Buiting (87) uit Eemnes gaat in vervulling

EEMNES - De hartenwens van de 87-jarige Ria Buiting uit Eemnes is - dankzij de Riki Stichting - in vervulling gegaan. Op de Eemdijkse boerderij van KnuffelKoe-enzo mocht zij kroelen met koe Merel. De activiteiten van de Riki Stichting dragen bij aan het verbeteren van het welbevinden van ouderen.

De Eemnesserse, die al ruim vijftig jaar in Eemnes woont en decennialang als chef-kok in het St. Jansziekenhuis heeft gewerkt, vertelt dat haar familie - destijds woonachtig in de Achterhoek - tijdens de oorlog een koe te logeren kreeg.
Een kennis van haar vader bracht het beest daar omdat het anders gevorderd zou worden door de Duitsers. "De moffen schoten ze gewoon dood", vertelt Buiting, die goede maatjes werd met het rode dier. "Ik had acht broers, maar daar wilde ze niks van hebben. Iedere morgen voordat ik naar school ging ik knuffelen. Ze beschermde mij", is haar overtuiging.

Emotioneel
Het was vrijdag niet alleen heel erg leuk en plezierig, maar ook emotioneel omdat Buitings gedachten teruggingen naar de oorlogsjaren waarin ze veel van haar vrienden is verloren.

Mirjam Oudhuizen uit Eemnes ging met haar vriendin mee. Oudhuizen is als vrijwilligster betrokken bij De Zonnebloem, waar het al meer dan zeventig jaar om mensen draait. 'Wij denken in oplossingen, zodat ook mensen met een fysieke beperking volop van het leven kunnen genieten', klinkt het Zonnebloem-motto.

Meer berichten