Foto: Bastiaan Miché

Dag van het Werkpaard aan Noolseweg

BLARICUM - De akkers aan de Noolseweg (ter hoogte van nummer 13) worden zondag 22 september omgetoverd tot een authentiek agrarisch dorp aan het begin van de vorige eeuw.

Negen teams strijden tussen 11.30 en 16.30 uur met hun werkpaarden om de titel 'Team Dag van het Werkpaard'. De deelnemers gaan boomslepen, ploegen, doen activiteiten op het boerenerf, dorsen met de dorsvlegel en hooien - inclusief opladen met de grijper - in de authentieke hooiberg. De optocht met alle deelnemende teams en andere deelnemers vertrekt om 11.10 uur van zorgboerderij 't Werckpaert aan de Gebroeders Dooijewaardweg.

Kinderplein
Maar niet alleen de boeren zijn volop aan de slag. In het schooltje begroeten de nonnen een nieuwe leerling: een kindje uit de stad. Vrouwen en kinderen zijn volop bezig met de kookwas, de bakkers maken in de ouderwetse houtoven de lekkerste broodjes, koekjes en andere heerlijkheden en de smid werkt zich in het zweet boven hete vuren. In het keukentje wordt allerlei lekkers gekookt en uiteraard is er tijd voor een advocaatje. Speciaal voor de kinderen is er een kinderplein met allerlei ouderwetse spelletjes. En dat alles onder de vrolijke klanken van een draaiorgel.
De mechanisatie gaat aan de Dag van het Werkpaard niet voorbij. Op de Noolseweg rijdt een klein treintje en er staan verschillende oude tractors opgesteld, waar de eigenaren het publiek van alles over vertellen. Verder gaan de geruchten dat een groep zigeuners zal neerstrijken. Dus wie iets over uw toekomst wilt weten, scharen wilt laten slijpen of een mooi kleedje of een prachtig koperwerkje wilt aanschaffen…
De dag wordt, zoals gebruikelijk, afgesloten met de Boeldag, de veiling van oude, brocante en antieke spullen. Wie spullen heeft voor deze veiling kan deze vooraf inleveren bij Nico de Jong (Gebr. Dooijewaardweg) en Klaas Vos (Oostermeent 1). Toegang tot het terrein is gratis.

Meer berichten