Meteen aan de slag in de praktijk.
Meteen aan de slag in de praktijk. Foto: Paul Tolenaar

De praktijk als leslokaal in zorgcentrum De Stichtse Hof

Algemeen

LAREN - In de zorg zitten ze te springen om meer handen aan de bedden. Maar hoe maak je het aantrekkelijk voor mensen om een baan in de zorg te kiezen? In De Stichtse Hof en andere zorgcentra van Vivium gaan ze dat doen met een eigen opleiding 2.0: Zorgprofessional+. De belangstelling is groot.

Zorgverleners opleiden is op zich niet nieuw bij Vivium, dat doen ze al jaren. "De behoefte aan opleidingsplekken wordt groter, alleen zijn wij ervan overtuigd dat we dat te ouderwets doen en daarom willen we meer keuzemogelijkheden bieden", zegt directeur Marco Wisse van Vivium Zorggroep. De eerste groep met 42 leerlingen is al gestart. En dan begint Vivium nog voorzichtig: de belangstelling voor de nieuwe opleiding was zo groot dat ze ook wel met het dubbele aantal studenten hadden kunnen beginnen. Wisse verwacht dat in de loop van december of januari de volgende groep start en op termijn 150 zorgverleners per jaar opgeleid worden.

Zorgprofessional+ is volgens Wisse de eerste en nog enige opleiding voor zorgverleners in deze vorm in Nederland. Bijzonder is dat de studenten op locatie les krijgen van verschillende deskundigen. Dit zijn bijvoorbeeld Vivium artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen, die veel kennis direct uit de praktijk kunnen overbrengen. Ook is er begeleiding van leercoaches en praktijkbegeleiders op de locaties. De docenten komen dus naar de studenten toe.
Vivium werkt daarvoor nauw samen met het MBO College Hilversum. Het is bovendien een opleiding op maat, aansluitend op de ervaring en vooropleiding van een student. Leerlingen gaan aan de slag in De Stichtse Hof, Naarderheem in Naarden of De Hogeweyk in Weesp. Zij gaan na een korte introductieperiode meteen aan het werk in de woning of op de afdeling. "Ik denk dat deze opleiding vooral doeners aanspreekt", zegt Wisse. "Weliswaar zijn ze dan natuurlijk nog geen gekwalificeerd personeel, maar meer handen beschikbaar voor de basiszorg betekent dat andere deskundigen weer meer tijd overhouden voor hun specialistische zorgtaken."
Mensen staan in de rij om de opleiding te gaan volgen. "Je hoeft niet meer de schoolbanken in en verdient al vrij snel een salaris."

Uit de krant