Stadskoor Eemnes.
Stadskoor Eemnes. (Foto: PR)

Uitvoering opera 'Dido en Aeneas' in pand Garage Koot

EEMNES - Stadskoor Eemnes brengt zondag 13 oktober (15.00 uur) een unieke uitvoering van de beroemde opera Dido en Aeneas van Purcell in de voormalige Garage Koot. Voordat dit markante gebouw onder de sloophamer gaat, opent het nog een maal de deuren. Dido en Aeneas is bovendien een wereldpremière: nooit eerder werd dit waagstuk in Nederlandse vertaling uitgevoerd.

Tien jaar na de bejubelde locatievoorstelling De schipbreuk pakken de ervaren zangers van Stadskoor Eemnes opnieuw flink uit voor hun tweejaarlijkse productie. Het publiek stapt binnen in een decor van rozen en waant zich aan de Middellandse Zee als de zinnen worden geprikkeld met mediterrane bites, verzorgd door Tapassionata.
Voor Stadskoor Eemnes is het een hernieuwde kennismaking met Purcells meesterwerk. In 2003 voerden de enthousiaste zangers de Engelse versie al eens uit. De kameropera beschrijft het tragische verhaal van koningin Dido, die sterft van liefdesverdriet om de Trojaanse held Aeneas. Haar hartverscheurende lamente wordt alom gezien als een van de hoogtepunten uit de 17de-eeuwse muziek. Nu is haar klaagzang voor het eerst in het Nederlands te horen in de sprankelende vertaling van Lette Vos.
Voor Dido en Aeneas laat het Stadskoor zich traditiegetrouw bijstaan door professionele solisten en musici. Het koor, dat al dertig jaar samen zingt, staat sinds 2018 onder leiding van twee jonge dirigenten; Tobias Segura Peralta is countertenor en studeerde aan het Utrechts Conservatorium en Berend Stumphius studeerde cello en muziekwetenschap in Utrecht en studeert nu zang bij Studio 32. Naast het Stadskoor Eemnes dirigeert hij ook het Nijmeegse KJO juniorenorkest. Hij beklimt in Eemnes de bok om de geliefden naar het tragische einde te dirigeren.

Kaarten via www.stadskooreemnes.nl.

Meer berichten