Bram, de DAB-hond.
Bram, de DAB-hond. Foto: PR

DAB houdt de (honden)lijntjes strak

Algemeen

BLARICUM - Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) vroeg vorig jaar juni aandacht voor een hondenbeleid in Blaricum. Wethouder Anne-Marie Kennis ging hier voortvarend mee aan de slag en na een enquête onder de inwoners - evenals inwonersraadpleging middels een inloopavond - liggen de uitgangspunten voor het beleid klaar.

Ook is er overleg geweest met onder andere het Goois Natuurreservaat (GNR) en andere grondeigenaren. De uitgangspunten voor een hondenbeleid worden vanavond tijdens de raadsvergadering ingebracht ter goedkeuring.

De grootste punten van overlast zijn hondenpoep en loslopende honden. Inwoners hebben veel input geleverd over hoe dit overlast enigszins ingeperkt kan worden. Bordjes met opruimplicht, poepzakjes en meer afvalbakken. Aanlijnen binnen woonwijken/scholen, losloopgebied in buitenzones, een speciaal aangewezen plek op het strand in de zomer en muilkorven.

DAB-raadslid Beemsterboer-van Urk Dam: “Wij zijn erg tevreden over de inzet van de wethouder en de resultaten die het heeft opgeleverd. DAB is zich er van bewust dat het opruimen van hondenpoep alleen per toeval te handhaven is. We verwachten niet dat er een DNA-onderzoek zal worden gestart bij elke drol die is blijven liggen. Mensen zijn tegenwoordig erg gebekt. Durft men elkaar nog wel aan te spreken? Als je je bedreigt voelt als er een hond aan komt rennen die aangelijnd had moeten zijn, of als je ziet dat een eigenaar de uitwerpselen niet op ruimt, wat doe je dan? Ook op die momenten is er waarschijnlijk net even geen BOA aanwezig om je daar bij te versterken. Communicatie over dit beleid, de regels en gevolgen na overtreding is belangrijk en moet niet alleen digitaal maar zeker ook huis- aan huis worden verspreid.”

Wethouder Kennis gaf het bij de Ronde Tafel Gesprekken (RTG) onlangs al aan dat sommige inwoners hun hond nog nooit hebben aangelijnd en zij dat ook nu niet gaan doen ondanks het beleid. Wat doen we dan? Beemsterboer-van Urk Dam: "Als we het loslopen van de honden goedkeuren zolang men deze 'onder appèl' heeft, dan heeft heel Blaricum z'n hond spontaan onder appèl." Toch vindt DAB dat met deze uitgangspunten, die blijkbaar gedragen worden door vele Blaricummers, het bewustzijn en het respect naar elkaar toe wellicht vergroot kan worden.

Uit de krant